Фонда на Фондовете представи част от инструментите, които ще бъдат използвани за подпомагане на бизнеса. В основни линии става дума за безлихвени кредити в размер на до 50 000 лева за малки и стартиращи фирми, както и разсрочване на кредитните задължения и облекчаване на административните тежести.

"Идеята на тези безлихвени кредити е да се улеснят и облекчат условията за фирми без кредитна история да запазят дейността си, съответно и като мярка за запазване на заетостта", поясни изпълнителният директор и член на УС на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД Светослава Георгиева.

Схемата е разработена, но ще стартира до няколко седмици, тъй като приложението и се уточнява към момента - обясниха на днешната пресконференция. Кога точно и от кои банки ще бъде възможно да се взимат кредити все още не е ясно, но от Фонда посочиха, че ще разговарят с всички банки. 

Георгиева обясни, че има богат портфейл от инструменти, но ще се спре върху два основно с акцент върху мярката към микропредприятията. Тя е насочена към семейни фирми без оборотен капитал с персонал до 9 човека, както и малки фирми с до максимум 3-5 години фирмена история. На тях ще се даде възможност да получат т.н. от другия член на УС Александър Георгиев "безплатен кредит" до 50 000 лева като оборотни средства.    

"Насочили сме го към най-малките участници – микропредприятията. Схемата ще осигури финансиране за начинанията им. Тези безплатни кредити ще дадат глътка въздух в трудните моменти и възстановяването", посочи Георгиев. 

За мярката са отпуснати 850 000 лева кредити, а срокът за погасяване е до 10 години. Броят предприятия, които ще бъдат подкрепени, ще зависи от това какъв риск ще бъде договорен с банките. Таванът е 1 милион и 800 хиляди евро, обясниха от Фонда на фондовете. Ако някой иска да кандидатства, той отива в банката и попълва съответните документи. Ако отговаря на условията за кредита, получава тези облекченията - т.е. липса на такси, голям срок за погасяване и гаранция върху вземанията от Фонда на фондовете. 

На въпрос дали това е алтернатива на мярката 60/40, Георгиев обясни, че "да, това е вид алтернатива за фирмите, които по някаква причина не могат да се възползват от схемата 60/40, а в същото време им трябват оборотни средства, за да запазят дейността си и персонала си. 

"Акцентът в антикризисните мерки е портфейлната гаранция до 180 милиона лева", посочи Георгиев. Българската банка за развитие вече предложи такъв инструмент, но според Фонда на фондовете те също го предлагат, тъй като това е "най-добрият отговор за излизане от ситуацията". От Фонда на Фондовете подчертаха, че така ще се даде увереност на банковата система, която също да успее да изиграе роля в подпомагането на бизнеса.

Обмисля се в мярката с гаранции да бъдат включени и кредити изтеглени по време на извънредното положение, които отговарят на условията.

„Ще оставим и банките да дадат свои условия, защото ние гарантираме парите, които те ще дадат“, посочиха от Фонда.

Отделно 150 милиона лева е ресурсът отделен за дялови рискови инвестиции в стартъпи. Целта по тази мярка е ускоряване на инвестиции и облекчаване на условията, за да могат стартиращите високотехнологични компании лесно да се адаптират и да развиват дейността си. 

От Фонда на Фондовете обясниха, че продължават и мярката към общините и други проекти, които развиват градската среда – инфраструктура, спортни съоръжения, културни и туристически обекти, икономически центрове.

"Все по-важни са тези инвестиции и в условията на икономическа криза това са нещата, които ще спомогнат за възстановяване", посочи Георгиева. 350 милиона лева са заделени за градско развитие. Мярката е част от програмата "Региони в растеж".

Обмисля се още като допълнителна подкрепа, този продукт да може да предоставя оборотно финансиране.

"Искаме да разширим този инструмент към най-засегнатите сектори - транспорт, туризъм и здравеопазване", посочиха на днешния брифинг. 

На медийни въпроси обмисля ли се някаква безвъзмездна помощ, а не само кредити, които са средства, които трябва да се връщат, от Фонда на фондовете обясниха: "Ние управляваме финансови инструменти, а не безвъзмездни ресурси".

Фонда на фондовете: Обмисляме отпускане на безлихвен кредит на фирмитеВижте още какви облекчения предлагат от фонда