Борда на Фонда на фондовете изрази готовност да предприеме мерки за справяне с икономическата криза. Те съобщиха и какви ще бъдат техните действия на пресконференция.

„Повечето държави в ЕС, включително и България, много ясно и категорично отговориха на епидемията. Смятаме, че у нас тези мерки бяха много адекватни и това се оценява на много високо ниво като правилно решение. Съвсем естествено тази първа вълна икономически мерки бяха насочени към това да бъде запазена заетостта. Човешкият капитал да бъде запазен в добра кондиция. Това са познатите ви мерки 60 към 40, безлихвен кредит и др. От Фонда на фондовете определено смятаме, че можем да допринесем – най-вече да структурираме и да инвестираме чрез публичните финансови инструменти,  които са подкрепени със средства от ЕС. Ние оперираме с над един милиард и двеста хиляди публичен ресурс, допълнително сме привлекли частни средства и част от тази сума вече сме отпуснали като гаранции, кредити и др. Ние запълваме пазарни несъвършенства, влизаме и осигуряваме финансиране там където такова не достига“, коментира Мартин Дановски от Фонда.

Обмислят се и отпускане на безлихвени кредити за фирми.

„Ние ще запълним дупки, които частни инвеститори не биха могли. Целта е да направим възможно най-достъпен за пазара ресурсът, с който разполагаме. И инструментите да отговарят на пазарната необходимост. На първо място касирането на нов гаранционен продукт, който да отговори на ликвидните нужди на малкия и средния бизнес.  Отпускаме 170 млн. лв. гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лева кредити. Това ще се случи с оборотни средства, а  кредитите ще се разплащат до 10 години. Обмисляме варианти тези кредити да се предоставят без лихви. Основно за фирми от малкия и средния бизнес и които ще запазят персонала си. Обмисляме също така и удължени гратисни периоди по главницата. Както и гратисен период по лихвите. Най-вече лесен и бърз достъп до това финансиране“, коментира Световслава Георгиева.