Глоба между 1000 и 3000 лева заплашва всички собственици на места за настаняване – хотели, хижи или къщи за гости, които не са се регистрирали в  Единната система за туристическа информация (EСТИ).

До 30 септември 2019 г. бе крайният срок за това, а от 1 октомври  всички хотелиери, включително физическите лица, които предоставят настаняване в стаи, къщи за гости и апартаменти, трябва да подават информация към EСТИ, пише в сайта на туристическото министерство.

Системата свързва туристическите обекти в реално време с данъчните, МВР, министерството на туризва, НСИ и общините.

 Целта на ЕСТИ е да доведе до изсветляване на сектора, защото за всяка нощувка се дължи данък.

  Всички данни, подавани от гостите в хотелите и къщите за гости, ще бъдат достъпни и за МВР и ДАНС с оглед антитерористична сигурност.

На МВР ще се предава абсолютно цялата информация, която хотелите изискват - имената, откъде идват хората, адресите, с каква цел са в нашата страна, дали са сами или със семейството си. За хотелите, които имат онлайн връзка, това ще става в реално време, така че автоматично в момента, в който туристът пристигне и се регистрира, данните вече ще са постъпили в системата на МВР и НАП.

За местата за настаняване от клас „Б”, за туристическите хижи, туристическите учебни центрове и туристическите спални може да се води и отчет на хартиен носител по образец, публикуван на интернет-страницата на министерството на туризма.

 Въвеждането на данните в системата за местата за настаняване започна през февруари. В този период хотелиерите и собствениците на къщи за гости трябваше да попълнят информация за нощувките и гостите си. Ако не са го направили, те ще бъдат глобени между 1000 и 3000 лв. При установяване на повторно нарушение санкцията е двойна, а при трето следва заличаване на обекта.