Спазването на европейските правила е единственият кусур на България в преговорите за новия завод на „Фолксваген”. Това обясни премиерът Бойко Борисов по време на откриването на BOSCH Инженеринг център в София. Според последните информации германският автомобилен гигант предпочете Турция пред България, макар окончателното решение да не е обявено официално.   

„Над 250 автомобилни заводи има в България, и дори „Фолксваген“ че към този момент все още не са се произнесли, ние имаме само една слабост – че спазваме европейските правила, това беше намерено като кусур за България. Всичко което беше необходимо сторихме”, разясни премиерът.

После похвали икономическата ситуация у нас и посочи полученото признание за това.

„Вчера беше срещата на правителството с Американската търговска камара, американският посланик чухте какви оценки даде за бизнесклимата, за отношението и за това, което се случва в България, колкото и да не е приятно за нашите политически противници. Преди една седмица и руският посланик даде същата оценка, а днес и посланикът на Германия, който е изключително ерудиран човек” изреди Борисов.

След това разясни как се е стигнало до появата на София Тех Парк, където BOSCH откри своя център за създаване и развиване на автомобилен софтуер.

„Тук бяха военни казарми. Аз служех в Плевен, но Плевнелиев е служил тук, доведе ме и на това забутано място, въпреки че е в центъра на София, се изгради това, което виждате днес – прави се наука, правят се велики неща и продължават да се изграждат. Доста българи, които са работили подобна работа в чужбина, започват да се прибират по родните си места. 

Казаха ми, че 20-30 човека са се върнали да работят тук. Действително усилията ни започват да се възнаграждават”, посочи министър-председателят. После се зае да разсъждава за постиженията на българите.

„Българският мозък е иновативен, и то в сфери, които могат само да ни радват – самоуправляващи се автомобили, електрически автомобили, този център ще работи много години напред и ще създава най-високотехнологичен продукт.

Неслучайно новият председател на ЕК г-жа Урсула фон дер Лайен определи заедно с нейния екип за нас един прекрасен ресор – по-добър ресор ние не бихме искали, защото това, което са ни дали, е бъдещето – образование, култура, спорт, иновации, „Еразъм“, университети и това, което вие правите тук.

Усилията дават своите резултати – център след център, висококвалифицирани служители, българи връщащи се заради вече добрите възнаграждения и прекрасното място за живеене, каквото е България, коментира премиерът. Дадох няколко примера само за последната седмица на глобални институции, а това, че и българка беше избрана за шеф на МВФ също е признание за България и за това, което сме правили през годините. Ако мислите, че това се постига лесно – това се прави само когато има такава държава, каза още Борисов, преди да пререже лентата.