Недостигът на работници вече пречи на развитието на икономиката, предупреждават работодатели. Според анализатори, въпреки липсата на търсените служители, ръстът на заплатите у нас се забавя.

Заради емиграцията и застаряващото население работодателите изчисляват, че всяка година икономически активните българи намаляват с по 50 000 души. Така през 2018 г. работещите у нас са се увеличили едва с 2000 души.

Без работа са били 173 000 българи между 15 и 64 години. Така, от една страна, статистиката отчита рекордна заетост, а от друга - бизнесът се оплаква от сериозен недостиг на служители.

Освен инженери се търсят кадри в сферата на продажбите, IT специалистите и владеещите езици.

Според Мирослава Николова, която се занимава с човешки ресурси, глад за кадри се усеща навсякъде, но това вече не водело до по-високи заплати.

"По-скоро работодателите са занижили очакванията си към даден кандидат", коментира тя пред bTV.

Според икономисти заплатите все пак растат, но по-бавно.

"Вече се вижда, че недостигът на кадри не е достатъчен, за да предизвиква такъв голям ръст на заплатите, какъвто видяхме през 2016-2017 г. Освен това не трябва да забравяме, че инфлацията се върна в родната икономика", коментира икономистът Явор Алексиев.

Занапред икономиката ще трябва да се адаптира към недостига на работна ръка като внедри повече машини. Ръстът на заплатите ще върви само с по-високата квалификация.

"С едни и същи човешки ресурси ще произвеждаме повече и ще генерираме ръст. Това съответно ще доведе и до увеличаване на заплатите на работници и служителите", обяснява Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.

Все пак според бизнеса до края на годината заплатите у нас ще се увеличат средно с 8,5%.