От началото на годината до момента са направени 760 проверки на бензиностанции, 8 петролни бази и данъчни складове. От тези обекти са взети над 1200 проби, установени са 58 несъответствия с изискванията за качеството на течните горива. Това отчете Димка Иванова oт Държавната агенция за метрологичен и технически надзор по време на проверка на бензиностанция в Самоков в присъствието на журналисти.

Справката на агенцията показва, че за периода са изтеглени от мрежата над 189 000 литра горива, защото са некачествени.

Иванова уточни, че проверките са правени само по бензиностанциите, които са свързани с НАП. Техният общ брой е 3624. Наложените санкции са в размер над 1.1 млн. лева.

Пред журналистите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор показаха нагледно как се проверяват колонките, как се взимат проби и начинът за транспортиране на взетото гориво до лабораторията за изследване. 

Незаконните автомобилни горива имат повече сяра от стандартните,коментира пък Емил Германов, председател на сдружение “Съюз на автосервизите”. Карането с такова гориво води до бавна смърт на двигателя, допълни той.

 “При изгарянето на горивото се получава сярна киселина, която разваля филтри, клапани и турбокомпресори. Стойността на ремонта стига до 10 хиляди лева”, допълни още специалистът.