На пловдивския пазара на имоти, обявени за продан от частни съдебни изпълнители, се появиха атрактивни търговски и жилищни обекти, показва проучване на TrafficNews.bg

Зачестилите изпълнителни дела пред Окръжен съд Пловдив, ипотекираните имоти и непогасяемите кредити се явяват основна причина за вписването на обектите в регистъра за публична продан.

Така към днешна дата на търг са пуснати 64 имота в Пловдив и околността, като сред тях има апартаменти, гаражи, търговски площи и помещения, както и други видове недвижимо имущество.

При продажбите на търг се залагат атрактивни първоначални цени за редица апетитни имоти, като целта на ЧСИ-тата е имотът да се продаде бързо, за да може сумата по дълга да бъде удовлетворена.

Така например част от търговската сграда на фирмата в строителния сектор „Ади-77“ с площ от 399 кв. м. на ул. „Кукленско шосе“ и в съседство със завод „Автоелектроника“ и „Рекорд“ АД е пусната на търг с минимална цена 366 480 лв.

Обширен офис, разполагащ се върху 356 кв.м. и ситуиран на централно и комуникативно място в града, е обявен на търг до 21 септември. Цената на имота с адрес бул. „6-ти септември“ № 252, точно срещу „Мосю Бриколж“, от която започва проданта, е в размер на 267 000 лева. Парите от продажбата ще погасят дълга на Стоян Сариев през фирмата „Сата“ ООД, който стана особено популярен в Пловдив през 2003 г., когато закупи над 8 декара общински терен върху прокопаното Марково тепе.

Тогава той плати за сделката 1 301 600 лева, а след това изтъргува имота на израелска компания с главозамайваща надценка, като крайната му цена бе 11 750 000 евро.

Производствен имот от 11 922 кв.м. земя и няколко постройки, една от които разполага със застроена площ 2205 кв.м., се намира на Асеновградско шосе. Минималната цена, която му се търси е 389 400 лева, а върху имота, собственост на ГУСВ ЕАД тегнат цели 8 възбрани.

На 5-ия етаж от разположения на възлово място Рилон център се продава търговски обект от 177 кв. метра. Сградата на бизнес зданието се намира на ул. "Христо Ботев" №92, а първоначалната миза за имота е 318 240 лева. С тези пари ще бъде покрит дълга на „Летия“ ЕООД към „Алианц Банк“.

Най-недостижим във финансов план обаче се оказва жилищен имот. Къщата в кв. Мараша се отличава значително от цялостното оформление на ул. Мусала. С причудлива архитектура, със своите 5 етажа, придружени от сутерен, сградата е разположена върху терен от 148 кв. м., но обособените жилища и помещения в нея варират по квадратура според нивото, на което се намират. Това се дължи на авангардното проектантско решение, която прави къщата наистина забележителна. Първоначалната продажна цена възлиза на крупната стойност от 675 300 лева. Собствениците Георги и Магдалена Игнатови са ипотекирали къщата, а сега ще трябва да се разделят с нея, а частния съдебен изпълнител с парите от проданта да погаси дълга им към банката кредитор.