Американците са похарчили рекордните 7,4 млрд. долара онлайн през Черния петък, отчита компанията за пазарни анализи Адоби аналитикс (Adobe Analytics), цитирана от световните агенции. Това е исторически рекорд за покупките, направени в САЩ на този ден през интернет платформи, отбелязва ДПА.

Петъкът след Деня на благодарността традиционно дава началото на периода на празничните покупки и е белязан от големи намаления в търговската мрежа. Той е следван през последните години от бум на продажбите през интернет в понеделника след празничния уикенд - т. нар. Кибер понеделник.

Обемът на онлайн търговията в петъчния ден, 29 ноември, е с едва 500 млн. долара под разходите за пазаруване в мрежата на Кибер понеделника миналата година. Интернет продажбите през Черния петък са скочили с 20 процента спрямо 2018 година. За изготвяне на статистиката Адоби отчита трансакциите, направени в 80 от 100-те водещи онлайн магазина в САЩ.

Сред най-купуваните стоки са били миникуклите ЛОЛ Изненада (LOL Surprise), тематични артикули с героите от филма "Замръзналото кралство 2", играта ФИФА 20 (FIFA 20) и игровите конзоли Нинтендо (Nintendo).

Анализаторите прогнозират, че рекордът ще бъде надминат утре, на Кибер понеделника, когато потребителите ще похарчат 9,4 млрд. долара. Националната федерация на търговците на дребно в САЩ очаква 69 милиона потребители да се възползват от разпродажбите в интернет утре.

Тълпите, които традиционно изпълват търговските центрове на Черния петък, намаляват, тъй като все повече хора предпочитат да издирват изгодни покупки през смартфоните или компютрите си.