Българските топ мениджъри са получавали средно по около 10 000 лв. месечно през 2018 г. Възнагражденията им остават без съществена промяна спрямо година по-рано и са коригирани в посока нагоре с ръста на инфлацията – 2.7%. Заплатите на българските управители на фирми остават по-ниски в сравнение на чужденците, които работят на тези позиции у нас, но разликата постепенно се стопява.

Това показва годишното проучване на Българската екзекютив сърч асоциация (БЕСА) за възнагражденията на висшия и среден ешелон в компаниите, използващи услугите за директно търсене на висш управленски персонал за 2018 г. Включените в него компании са с персонал над 300 служителя и оборот над 10 милиона евро, пише mediapool.bg.

Годишните възнаграждения на изпълнителните директори през миналата година варират от 110 хил. до 135 хил. лв. С изключение на чуждестранните те са запазили нивата си от миналата година. Незначителното увеличение на заплатите им не създава важни предпоставки за промени, а по-скоро отбелязва инфлационната зависимост между възнаграждението и икономиката, посочват от БЕСА.

Местните ръководни кадри са част от регионални структури, чийто обхват и мащаб не се разрастват до степен, в която да провокира значителна промяна на пазара.

По-големи отклонения в заплащането от средните стойности се наблюдават в зависимост от сектора, собствеността и размера на компаниите, както и в прилагането на фирмени стратегии.

Все още има компании в България с чуждестранни ръководители, но разликата в заплатите в нетно изражение сравнена с локалните лидери все повече се стопява, отбелязват от БЕСА. Според проучването разграничението идва от бонусите за изпълнение, предоставяне на акции или опции и допълнителни придобивки. Такива могат да бъдат представителни функции, участие в програми за развитие и обучение (включително магистратури), членства в организации, гъвкавост при командировки и пътувания, лична и семейна грижа.

Управители на центрове се разписват срещу 86 хил. – 104 хил. лв. годишно, показват данните на БЕСА. Това е средно около 8000 лв. месечно. Става дума за директори на различни подразделения на аутосриснг и ИТ индустрията, като кол центрове например.

Когато става въпрос за технологичния сектор, тези позиции са достигнали върхово равнище, а условията са изцяло различни и индивидуално договорени в зависимост от нивото на бизнес услугата, използваната технология, екипа който трябва да бъде ръководен, както от обхвата и мащаба на работната позиция, посочват от БЕСА.

Според проучването позицията на ИТ директор e също толкова "поскъпнала", както и ръководител локални операции, като тенденцията е видима във всички отрасли – ИТ поддръжка, продуктови софтуерни компании, фирми с вътрешни ИТ отдели, центрове, предоставящи ИТ услуги.

Предизвикателството при подбора на кадри за тези роли остава в намирането на хора с лидерски и специфични компетенции и технически умения. Наблюдава се нарастване при търсенето на висши и средни мениджърски позиции с експертен опит в секторите на кибер и информационната сигурност. БЕСА очаква нарастващо търсене на шефове на дигитални офиси през следващите няколко години.

Управителите на фабрики остават сред топ 5 на най-високо платени позиции у нас. Те получават годишно между 78 хил. и 94 хил. лв., (6500 – 7800 лв. месечно). Това е резултат от голямата активност и конкурентност в промишления сектор, който се наблюдава през последните години.

На българския пазар навлязоха нови фирми, други инвестираха в разширяване на мощности, а трети стартираха изцяло нови производства. Това бяха причини за засиленото търсене на кадри, дори и извън България, посочват от БЕСА.

Въпреки това от организацията очакват тази тенденция да не е водеща на пазара през следващите години. С днешна дата се наблюдава забавяне на откриване на нови производства и инвестиране по-скоро във вътрешни програми за допълнителна ефективност и възможности за развитие на бизнеса, посочват от БЕСА.

Позицията финансов директор, заедно с тази на търговски директор запазват нивото на заплащане сходно с това на директора на фабриката. Двете позиции се развиват с нормалните за пазара темпове и запазват значимостта си като основни за бизнеса.

Движението на заплатите на финансовите директори (79 – 98 хил. лв.) е било по-сериозно през изминалата година, отколкото това при директор продажби (78 – 94 хил. лв.). Възнаграждението на търговските директори остава зависимо основно от бонусите, които варират спрямо продажбите.

Ролята на маркетинг директора на местно ниво не е показала изменения през последната година – нито като активност, нито като възнаграждение. Годишното му възнаграждение е между 54 хил. - 66 хил. лв. Наблюдават се промени, произтичащи от инфлацията на заплатите, но това засяга основно позиции под ръководителя на маркетинг организацията.

Както при повечето поддържащи функции, ролите стават по-тесни и оперативни, ограничените от хъб/регионална структура. Последните няколко години показват нужда от иновации и креативен подход свързани с развитие на каналите за продажба, посочват от БЕСА. Асоциацията очаква да нарасне търсенето на управленски опит в дигиталния маркетинг, мулти-ченъл маркетинга, и познаване на социалните платформи.

Все по ценена става позицията на директор човешки ресурси. Това се обяснява с факта, че в днешно време е от решаващо значение да се поддържа целостта на екипите и следователно - бизнесът.

По тази причина техните възнаграждения растат и ще продължат да растат. През миналата година те са получавали между 59 хил. и 71 хил. лв. годишно (5000 – 6000 лв. месечно). Така заплатите им са по-високи от средните на маркетинг директор и директор верига на доставки.

Тенденцията за високото заплащане на началниците, отговарящи за човешкия фактор, се движи предимно от технологичния и производствения сектори. Предизвикателствата по привличане, задържане и преквалификация на хората стават толкова изострени, че правят познанията и експертизата в областта все по-ценни навсякъде, посочват от БЕСА.