Британският супермодел Стела Тенант е починала на 50-годишна възраст, съобщи семейството й.

„С голяма тъга съобщаваме за внезапната смърт на Стела Тенант на 22 декември 2020 г.“, заявиха те в изявление пред агенция ПА.

"Стела беше прекрасна жена и вдъхновение за всички нас. Ще ни липсва много."

Говорител на полицията заяви, че няма "подозрителни обстоятелства" около смъртта й, която настъпи пет дни след нейния 50-и рожден ден.

Името и стана известно в началото на 90-те години, появявайки се във фотосесии към публикации на Vogue и Harper's Bazaar.

Тя се появи на ревюта на редица дизайнери, включително Версаче, Карл Лагерфелд и Александър Маккуин, както и в рекламни кампании за модни марки, включително Calvin Klein, Jean Paul Gaultier и Burberry.

Versace отдаде почит на Тенант в Twitter, заявявайки, че тя е „музата на Джани Версаче от много години и приятел на семейството“.

Тя също участва в церемонията по закриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. заедно с британски модели като Кейт Мос и Наоми Кембъл.

Тенант е известна с андрогинния си зловещ външен вид и аристократично наследство, като е внучка на 11-ия херцог на Девъншир Андрю Кавендиш и Дебора Митфорд.

Преди да стане модел, тя учи в Училището по изкуства в Уинчестър и започва кариера в скулптурата, която определя като „първата си любов“.

Плановете й скоро се променят, след като е забелязана от фотографа на Vogue Стивън Майзел.

В края на 90-те години модният дизайнер Карл Лагерфелд я представи като новото лице на Шанел, отбелязвайки приликата й с Коко Шанел.

Тенант се оттегля от света на модата през 1998 г., тъй като е бременна с първото си дете, но по-късно се завръща на непълно работно време.

През 1999 г. се омъжва за родения във Франция фотограф Дейвид Ласне в малката енорийска църква в Окснам в шотландските граници. Те имат четири деца заедно.

В изявлението от сряда се добавя: "Семейството й моли за спазване на неприкосновеността на личния живот. Договореностите за панихидата ще бъдат обявени по-късно."