Красивата българка и студентка в Пловдивски Университет изгря на страница в Инстаграм за традициите от цял свят. Става въпрос за Аника Романова, която родом е от с. Старцево, община Златоград. 

Вече сме писали за нея и сестра и Каролина Романова, която учи Етнология в същото учебно заведение. Двете са наричани "мънистата на Родопите", а празникът без тях не е празник. 

В Инстаграм страницата за традициите из целия свят, омайната българка е поместена в публикация, в която са показани жени в традиционни облекла от няколко националности - португалка, индианка, италианка, кенийка, сръбкиня и японка. 

Постът има близо 9 хиляди лайка, а самата страница 57 хиляди последователи.

Аника и Каролина Романови са закърмени с родопската песен, през целия си живот взимат участие по концерти и фестивали с Фолклорните самодейки състави от родното им село, а през 2019 година сред най "одумваните" и атрактивни гости на Роженския събор, където печелят 1-во място за автентична носия.

"Всичко, което правим е заради любовта ни към нашето село, към Родопа Планина и към България" - разказват пред Trafficnews сестри Романови. 

Най-любими са им Невестинската и Моминската празнична носия, които са наследство от прабаба им. Песните, които могат да слушат без да им омръзнат, пък са ,,Заспало е челебийче“ в изпълнение на великата Радка Кушлева и ,,Расти ми, расти чорешко“ в изпълнение на неповторимия Веселин Джигов.

Каролина е почитател на фотографията и киното от малка, а Аника обича да прави мънистени накити, да чете и се учи да бродира.

Мънистата на Родопите: Сестрите Аника и Каролина Романови от село СтарцевоОбаятелните родопчанки учат етнология и филология в Пловдивския университет