На днешната дата ромите посрещат своя най-голям празник Банго Васил или Василица, известен като "Циганската Нова година". 

Две от най-популярните имена на родната поп-фолк сцена Софи Маринова и Роксана не пропуснаха да отправят своите пожелания в социалните мрежи. 

"Честит Банго Васил! Бъдете здрави, усмихнати, обичани,щастливи!!!" - написа гласовитата Софи Маринова и публикува своя снимка, на която държи чаша шампанско в ръка. 

Ромската перла и нейният колега Азис тази вечер подготвят и голям съвместен онлайн концерт. Те ще изпеят на живо своите хитове и любими песни на публиката, под съпровода на Азис груп. Това е вторият голям онлайн концерт, който организира Азис, след като предишния – на 31 декември 2020-а, с участието на Деси Слава и Меди, премина при огромен успех.

Роксана също отправи пожелание към всички роми навръх Василица. 

"Да ви е честит Васили, да ви е честита Новата година 2021! Бъдете живи и здрави благословени и много щастливи." - гласи написаното от фолк звездата, послучай големия празник. 

Традиционно ромският празник се празнува три дни – от 13-и до 15-и януари. 14-и януари обаче е най-важният ден, тогава от най-голямо значение е първият гост в къщата. Смята се, че какъвто човек прекрачи пръв прага на дома, такава ще бъде и цялата Нова година.

Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил. Вечерта на 13-ти срещу 14-ти януари се повтарят християнските ритуали на Бъдни вечер – цялото семейство се събира вкъщи, майката готви птица с ориз или с кисело зеле. Докато я приготвя, мълчи. Във всяка къща се точат баници, баклави, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете, всичко трябва да блести от чистота. Правят и сарми. Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята, и нареждат хляба и гозбите. Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата. Ядат, пият, играят, веселят се. Посред нощ пристига Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци. На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и "лек крак" зависят щастието и късметът.