Певецът Дан Маккафърти, съосновател на NAZARETH, почина на 76-годишна възраст. Басистът на NAZARETH Пийт Агню потвърди смъртта му в изявление по-рано днес. Той написа:

„Дан почина в 12:40 днес. Това е най-тъжното съобщение, което някога е трябвало да направя. Мариан и семейството загубиха прекрасен любящ съпруг и баща, аз загубих най-добрия си приятел и светът загуби един от най-великите певци, живели някога. Твърде разстроен съм, за да кажа нещо повече в момента.“

Малко са класическите рок вокалисти, чиито гласове се разпознават по първите ноти. Един от тези гласове този на е Маккафърти. След почти петдесет години NAZARETH, Дан трябваше да се оттегли от сцената поради здравословни причини. Но той никога не се е отказал от страстта си да изразява чувства чрез музика.

През октомври 2019 г. Маккафърти издаде първия си солов албум „Last Testament“. След решението да се оттегли от NAZARETH, групата продължи да прави турнета и да записва под ръководството на единствения останал основател Агню.

Преди близо десетилетие Маккафърти разясни спецификата на здравословните проблеми и състоянието на своето положение в интервю за британското списание Classic Rock. Той заяви, че не е получил инсулт, както беше съобщено в пресата.

Той каза, че случай на C.O.P.D., което се влоши през последните години, го накара да напусне сцената в Швейцария в края на август 2013 г. след само три песни, което показва, че "Не знаеш кога ще дойде, но изведнъж не можеш да дишаш."

Маккафърти също така разкри, че друг здравословен проблем е отговорен за неговия колапс на сцената на концерт в Канада през юли 2013 г. - спукване на стомашна язва.