Дълго отлагано и накрая проведено - 93-то издание на Оскарите ни помогна поне за миг да си представим, че не сме в средата на пандемия и ни осигури блясъка, който се очаква от това събитие.

Може да се каже, че „Union Station“ в Лос Анджелис тази година промени „Dolby Theatre“.

Пространството бе наистина майсторски аранжирано, превърнато в бляскав театър, с мини амфитеатър, маси и столове. Мнозина коментират, че това решение от споменатата архитектурна компания напомня за вечерята от първото връчване на престижните филмови награди.

Общият брой на знаменитостите, присъствали на тазгодишното издание, според данни е 170 души, а сред тях видяхме Рене Зелуегър, Лора Дерн, Хали Бери, Аманда Сейфрид, както и нашата гордост - българката Мария Бакалова. 

Интересното е, че много холивудски магнати не получиха покани за това издание на Оскарите, а сред тях беше Робърт Игер, ръководителят на „Дисни“.

Червеният килим

Червеният килим беше интересен тази година, а знаменитостите успяха да върнат блясъка на церемонията. 

Доминираха бели и червени творения, но това, което ни хареса, беше, че имаше цвят, а черните класически творения бяха доста по-ограничени, в сравнение с изминали години. 

За първи път Хали Бери се появи с гаджето си в поразителна рокля и нова прическа, Зендая показа изваяното си тяло и диаманти за 6 милиона долара, Мария облече внушителна рокля от Louis Vuitton, а Questlove сдвои костюма си със златни гумени сандали.

Ето кои бяха най-добре и най-зле облечените звезди на червения килим през 2021 година:

Сред най-добре облечените определено бе Хали Бери, която изненада всички с новата си къса прическа боб. Актрисата се появи облечена в лилава рокля от коприна, с голяма панделка отпред и дълбоко деколте, подписана от модното дуо "Долче и Габана".

Зендая винаги е била на върха на класацията за най-добре облечени жени. Тя заложи на рокля, подписана от Валентино в жълт, лимонов нюанс, направена специално за нея. Тоалетът си тя комбинира с диамантени бижута за 6 милиона долара.

Гордостта на България - актрисата Мария Бакалова се появи на червения килим в нежно перлено бяло творение на Louis Vuitton. 

„Във филма Тутар е като Пепеляшка“, каза тя пред Vanity Fair Бакалова, описвайки характера си, който я превръща от дивата и пренебрегвана дъщеря на Борат в неговия безстрашен партньор в престъплението.
 
„И в реалния си живот се чувствам като Пепеляшка. Защото аз съм тази източноевропейска актриса с огромна мечта да бъда актриса в Холивуд." Според Мария белият цвят е символ на "новото начало".

Американският актьор Брад Пит оприличи Мария Бакалова на Мерилин Монро и заяви, че ще бъде голяма звезда някой ден. Той заяви това при представянето на номинираните в категорията.

Questlove, или официалният диджей на тазгодишните Оскари, се превърна в „топ тема“, като допълни изчистения си блейзър, риза и панталон със златни гумени сандали на стойност около 55 долара.

od-razgoleni-bozici-do-zlatni-kroks-papuchi-slavnite-go-vratija-glamurot-na-crveniot-tepih-na-oskari-2021-foto-02.jpg

Анджела Басет показа поразително червено творение, с обемни ръкави, които образуват панделка отзад. Между другото, с външния си вид тя отдава почит на Даяна Рос и това може да се забележи не само чрез роклята, но и избора на грим. Тоалетът е на марката "Alberta Ferretti" и е специално направен за актрисата, която наистина беше една от тези, които впечатлиха с визия. 

Говорейки за червено, младата актриса Аманда Сейфрид също бе сред най-добре облечените на церемонията. Тя беше една от тези, които уважиха класическия холивудски облик. В разкошна алено-червена рокля с дълбоко деколте, на модната марка Armani Prive, Аманда наистина направи моден хит.

Сред най-обсъжданите тоалети беше и този на Реджина Кинг, която носеше рокля на Louis Vuitton. Творението бе в цвят син металик, с обемна горна част, която прилича на пеперуда и бродираните вертикални линии от мъниста и скъпоценни камъни, които допълнително подчертаваха нейната фигура.

Кери Мълиган беше една от звездите, избрали да се появят в златно. Със златен топ и огромна, бляскава пола, от модна къща "Валентино", Кери беше обявена за една от най-добре облечените звезди на червения килим. 

Външният вид на Виола Дейвис също беше широко обсъждан. Тя заложи на необичайно творение от британската модна къща "Александър Маккуин". Изработката на горната част е фантастична, а фактът, че полата е изчистена бе чудесна комбинация, защото не отвлича вниманието от това, което наистина е най-впечатляващо. Интересното е, че Виола качи 90 килограма за ролята си във филм и освен това облече костюм за още по-голям обем, но снощи се появи в перфектна форма.

Поредното златно творение и любимо на повечето модни медии бе това на актрисата Андра Дей, за която това е първа поява на Оскарите. Зад тоалетът се подписва Вера Уанг. Докато за някои той бе секси и фантастичен, то други го определиха като прекалено смел.

Говорейки за най-коментираните, то със сигурност няма как не споменем и 51-годишния актьор Колман Доминго, който се появи в костюм на Версаче, украсен с кристали Сваровски в цвят фуксия, който мнозина сметнаха за най-смелия аутфит на тазгодишните Оскари.

Марго Роби заложи на Chanel с рокля, която напълно и подхожда. Тя събра овации и благодарение на новата си визия, т.е. прическа. Но от модна гледна точка, през годините актрисата определено е имала и много по-интересни идеи. 

Сред най-изненадващите моменти на червения килим тази година бе появата на режисьорката Клои Джао, известна със своята простота. Тя се появи с дънки на наградите "Златен глобус". На червения килим, на Оскарите, пък избра ръчно плетена рокля и бели маратонки, което беше интересно и необичайно. Без грим върху нея и изцяло в непринуден стил, тя показа индивидуалност и последователност в това, което прави. И точно по този начин тя влезе в историята, като стана втората жена режисьор, спечелила Оскар за игрален филм.

Красивата Селеста също привлече вниманието. Тя носеше красиво творение на Gucci, допълнено от чанта с форма на сърце, изобразена като орган с вени и артерии.

На тазгодишните Оскари се появи и италианската певица Лора Паузини, която избра класически тоалет с открити рамене и широка пола с джобове от марката "Valentino".

Глен Клос пък изглеждаше като истинска дама в тоалет на Армани, създаден специално за нея и състоящ се от панталони, съчетани с богато украсена дълга туника и сатенени ръкавици.