Само няколко дни ни делят от 93-тото издание на Оскарите. Не беше сигурно дали и как ще се проведе събитието, така че след дълги обсъждания беше обявена датата 26 април.

Докато чакаме новата доза блясък, нека си припомним защо това събитие е толкова престижно и интересно.

- Първата церемония се проведе през 1929 г., а билетите струваха само пет долара. Само 270 души присъстваха на първите Оскари.

Церемонията днес струва 44 милиона долара. Тази цена, в допълнение към това, което виждаме по телевизията, включва „Обяд за Оскар“, връчването на трите награди за живот на „Наградите на губернаторите“ и Гуверньорския бал.

- Монтажът на червения килим отнема 900 часа, за които отговарят 18 души.

Самият червен килим струва 24 700 долара. Той обхваща площ от над 4600 квадратни метра и особено за килима е използвана охрана, която внимава той да не бъде повреден.

Средната стойност на стила на актрисите от A-списък е 10 милиона долара. Най-скъпият стайлинг в историята на "Оскарите" обаче е на Кейт Бланшет през 2014 г., чиято цена беше 18,1 милиона долара.

Роклята Armani Prive струваше 100 000 долара, докато бижутата Chopard, включващи обеци от скъпоценен камък (опал), диамантена гривна и пръстен, помогнаха да се повиши цената до над 18 милиона долара. Същата година Бланшет печели Оскар за най-добра актриса за ролята си в „Синият жасмин“ на Уди Алън.

- Холивудските студия и продукции харчат над 100 милиона долара по време на сезона на лобиране и кампании.

- "Оскарите" се провеждат всяка година в Лос Анджелис. От 2002 г. "Dolby Theatre" е мястото, където се събират най-известните звезди. Това събитие носи на града 130 милиона долара всяка година.

- В продължение на години, след официалната церемония, имаше парти, организирано от списание "Vanity Fair". Това е и най-скъпото "after party" парти, а цената на билета е около 105 000 долара.

- Да спечелиш „Оскар“ си струва в дългосрочен план. Например, филмът, който бъде обявен за „Най-добър филм“, след това увеличава печалбите от боксофиса с 15 милиона долара.

- От всички номинирани филми през миналата година, в категорията „Най-добър филм“, „Паразит“ имаше най-нисък бюджет при снимане, но най-висок рейтинг на „Rotten Tomatoes“.

- Актьорите и актрисите, които печелят "Оскар" в категорията за най-добър актьор/актриса, получават заплати, увеличени с 20 процента.

- Най-дългият филм, номиниран през миналата година, е "Ирландецът", с дълго действие от 209 минути или около 3 часа и половина. В историята на „Оскарите“ само един филм е по-дълъг - „Отнесени от вятъра“ с дължина 238 минути.

- 30-секундна реклама по време на Оскарите струва 2,6 милиона долара. Мислите ли, че това е много? Това е само 54 процента от цената на реклама със същата дължина по време на Super Bowl.

- Мартинс Скорсезе е номиниран за най-добър режисьор девет пъти, което го прави режисьор с най-много номинации досега.

- Последните три издания бяха без домакин, а за това издание на „Оскарите“ все още не е известно дали ще имат официален домакин. Това, което е известно, е, че ще има няколко известни личности, които вече са записали реплики, някои ще бъдат включени на живо, ще се появят актьори, диджеи, комици ...

- Миналогодишното издание беше историческо, защото почти една трета от номинираните бяха жени, което е най-високият процент досега. В категорията за най-добър режисьор няма жени, но в категорията за най-добър документален филм и петте филма имат жена-режисьор.

- Така наречените „подаръци в торбички“ миналата година бяха на стойност около 148 000 долара всяка (за всички 24 номинирани). Ваканция за яхта (12 дни) на стойност 80 000 долара, бутилка ръчно изработен бял абсент, коктейлен сироп, бисквитки от френски макарони, след това баня с 24 каратово злато, кристал аметист, но също и хиалуронова киселина. Подаръците включват също посещение на Канарските острови, домашен шоколад от канабис за осем възрастни, бутилка марка текила с марка Rita Ora Prospero Tequilla и две пакетчета милано от тъмен шоколад Pepperidge Farm, лечения (без операции) на пластична хирургия на стойност 30 000 с пластичен хирург Константин Васюкевич, стол за медитация, диамантени обеци и много други ...