Топлите месеци нахлуват с пълна сила и ни карат да забравим за сивотата, която беше завлядала всеки от нас до скоро. Заедно със слънчевите лъчи, всеки от нас усеща и полъха на лятото, като неусетно се зарежда с положително и цветно настроение. 

Единственият начин обаче, по-който може да покажем това, което чувстваме отвътре е чрез това, което носим върху нас! Защото, дрехите днес не са просто тъкани - модерният гардероб, като съвременния начин на живот, става все по-динамичен.

"Дрехите, които носим, често разкриват нашите истински цветове. Те са сигнали, символизиращи характера и предразположението ни, и разкриват качества от природата ни, които невинаги изразяваме открито.”

Модата се мени постоянно, но има имена в бранша, които умеят да оставят своя отпечатък.

Именно затова, днес ви срещаме с една изключително талантлива дизайнерка, която е авторка на впечатляващи облекла, но е  запомнена не само заради стила си, но и заради личността, която носи. 

Влюбена в професията си, Паци Парапанова умее да вдъхва надежди за нов полъх в света на модата и не спира да търси нови вдъхновения.

Паци Парапанова е родена на 15 юни 1983 и определя себе си като типично "лятно момиче". Средното си образование завършва в професионалната гимназия по облекло "Ана Май" - град Пловдив, а за висшето си залага на специалност "Туризъм". 

В момента талантливата дизайнерка живее в Пловдив, радва се на прекрасно семейство и е собственик на бутик в центъра на града. 

Днес с нея ще си говорим за най-популярното в света на модата за сезон пролет-лято 2020. Ето какво разказа Паци Парапанова в интервю за Trafficnews:

- Вие сте сред най-популярните дизайнери в Пловдив! Какво ни поднася в моден аспект новият сезон?

- “Пижаменият тренд” в ежедневието влиза в топ 10 за пролет-лято 2020, толкова ми е любим, че не мога без него! Много актуални ще бъдат и дрехи от напълно прозрачни материи, под които се вижда красиво дантелено бельо ⁃ едноцветни класически костюми в съчетание с бермуди до коляното или къси панталонки в ярки тонове. Задължителното тук е под сакото да има само дантелен бралет. Бралета това е новото, което нахлу в модата. Нещо средно между дантелен сутиен и изрязан топ. Бялата риза-рокля, която се съчетава чудесно с различни колани и ботуши я определям като задължителна в гардероба.

- Кое предпочитате - традиционното или екстравагантното?

 - За предпочитания не мога да говоря, по-скоро е до настроение.

- Кои са задължителните артикули, с които трябва да се сдобием това лято, за да събираме погледи откъде и да минем?

- Цветно сако, копринена рокля с дантела или без, рокля с харбалички, каубойски ботуши, сандали с връзки. Добавете тези артикули към летния си гардероб и гарантирано ще будите възхищение по улиците през деня и ще бъдете звездата на вечерта. 

- А кои ще са най-актуалните цветове и материи на лято 2020?

- Въпреки, че цвета на 2020 определен от Pantone е класическо синьо доста други успяха да се наложат като модерни. Изискващите смелост неонови нюанси са на пиедестала! Флоралните мотиви също не са за пренебрегване.

Аромат на лайм - смел цвят и достатъчно красив, небесно синьо или цвят на избелял деним, лавандулата и нейните нюанси - много нежен и романтичен цвят.

“Тифани” е един от най-летните цветове. Точките и райето са доста нахални и все са на мода. Харесвам ги, пренасят ме в Италия и ми напомнят за тесните романтични улички обсипани с цветя...

Аз предпочитам естествени материи за ежедневието - леки ефирни платове, създаващи комфорт и каращи кожата да диша (коприна, памук, лен). Адски много харесвам и вискозата! Това е една невероятна материя, която не е естествена, но има свойставата на такава.

- Нека си погорим и за плажната мода. Кои бански ще са хита през топлите месеци и с какви аксесоари да ги комбинираме?

- Банските от времето на баба ми ще са най-актуални това лято! Изцяло ретро дизайна си остава хит - долнища с висока талия и горнища уголемяващи оптически бюста. Бански в стил 80-те - бикините се вдигат много високо в ярки тонове и еластична материя. Съчеват се чудесно с къси дънкови панталонки и риза с мъжка кройка. 

- Имате ли си ваши малки тайни, които прилагате относно тоалети, комбинации, обувки и т.н? Споделете с нас!

- Имам определено виждане, което не пазя ревностно в тайна, а с удоволствие го споделям и обсъждам с прекрасните ми клиентки. Харесвам адски много сандали с впечатляващо висок ток (минимум 10 см) и с връзки тип лятна бота. Тях мога да съчетая буквално с всичко. 

- Вие сте популярна и с официалните си красиви тоалети. Тук е моментът да споделите – кое ще е най-актуалното през новия сезон и на какво да заложат бъдещите абитуриенти?

- Актуален остава тюлът с елементи нашити върху него като кристали, дантели, паети, пера. Силуетът на роклите трябва да се подбира внимателно спрямо фигурата.

- Кое през 2020 се връща на мода и кое става официално демоде?

- Демоде за мен категорично е блуза или рокля с пеплум. Връща се и се налага old school outfit. Този стил мисля, че не го наложиха дизайнерите, а инстаграм звездите.

- Самата вие как се справихте с кризата, предизвикана от пандемията COVID-19 и какви са бъдещите ви планове? 

- По това време е най-напечено в ателието. Всичко кипи с пълна пара. Всички бързаме, гоним срокове, следим за точен час до минута, краката ни туптят от умора и преливаме от всякакви емоции. Тази година обаче времето спря точно тогава, когато бяхме готови да избухнем и всъщност осъзнахме, че можело и по-кротко да я караме! Сега работим с всички мерки за безопасност и си довършваме започнатото.

В бъдещ аспект имам доста идеи в главата си, които вече визуализирам, но ще изчакам да отмине така създалата се ситуация и тогава ще действам!

И едно кратко интервю:

Първото нещо което правя сутрин е… да целуна мъжа и детето ми за добро утро.

Никога не излизам от вкъщи без… телесното ми мат червило.

Любимата дреха в гардероба ми е… моята стара и вечна любов - копринената рокля с тънки презрамки.

Ако трябва да опиша моя личен стил с една дума е… разпознаваем.

Най-голямото ми удоволствие е… порция сладолед.

Най-вълнуващият човек, който някога съм срещала е… на разлините възрасти съм се вълнувала от различни хора.

Последното нещо което търсих в Google беше… рецепта за еклери.

Нещото, което винаги съм искала да направя е… шпагат.

Парфюмът, който ме описва най-добре е… дървесен аромат с ориенталски характер и лек флорален фон.