Центърът за стратегически комуникации и информационна сигурност в Украйна пусна във фейсбук страницата си данни за това колко са загубите на руските олигарси от началото на войната досега, предаде 24chasa.bg.

Според Центъра най-много загуби е претърпял Вагит Алекперов (Лукойл) - 10,5 милиарда долара, което е 54,4% от цялото му състояние.

Следва го Алексей Мордашов със загуби от 5,6 млрд. долара. Той е собственик на "Северстал" - стоманодобивна компания.

Челната тройка завършва с Генадий Тимченко, съсобственик на групировката Volga Group, с 4,6 милиарда долара загуби. Volga Group е инвестиционна група , специализирана в инвестиции в енергийни, транспортни и инфраструктурни активи.

Смятаният за най-богат човек в Русия Владимир Потанин е загубил 4,5 милиарда долара. Той е президент на „Интеррос“, която има пакети акции на минно-металургичната компания „Норилски никел“ - водеща в света производител на никел, Росбанк и др.

Михаил Фридман (Алфа-Банк) и Роман Абрамович са загубили по 2 милиарда долара.

"Чакаме олигарсите на Руската федерация да започнат война срещу Путин", се казва в края на съобщението на Центъра. Оттам не се уточнява по какъв начин са изчислени загубите на руските олигарси, нито се посочват допълнително източници на информацията или някакво бизнес или финансово проучване