Тази вечер Американската филмова академия връчва за 94-и път най-престижните награди в киното „Оскар“.

В Лос Анджелис текат последните приготовления за церемонията на червения килим. Те отново ще са в театър „Долби“ в Холивуд. Тази година шоуто е с малко по-късна дата, но това е заради Зимните олимпийски игри.

След като през последните 3 години церемонията нямаше водещи, тази година ще има цели трима - Реджина Хол, Ейми Шумър и Уанда Сайкс. Фаворит за статуетката за най-добър филм е „Силата на кучето“, а очакванията са режисьорката му Джейн Кемпиън да вземе наградата за най-добър режисьор.

Уил Смит пък е фаворит в категория най-добър актьор за ролята му в „Крал Ричард“, а Джесика Частейн се очаква да получи наградата за най-добра актриса в ленката „Очите на Тами Фей“, Трой Коцур за най-добра поддържаща мъжка роля в „CODA: Дете на глухи родители“ и Ариана Дебоуз за най-добра поддържаща актриса в „Уестсайдска история“.

Очаква се да имат участие и номинираните за най-добра песен Бионсе, Ван Морисън и Били Айлиш. Подаръците, с които всеки победител ще се преибере тази нощ са на стойност над 100 хил. долара.