Някога искали ли сте да бъдете като Жената Чудо? Или сте вдъхновени от Харли Куин и Жокера? Само след седмица идва времето, в което може да се превъплатите в любимите си образи с помощта на грим, бои и голяма доза фантазия. 

Само в нощта на Хелоуин, всеки от нас има възможността да извади злодея или приказния герой в себе си и да даде шанс на магията да властва. 

На тозгодишния празник е повече от сигурно, че ще видим и много визии вдъхновени от коронавирус пандемията, а маската ще се превърне в задължителен аксесоар, който да съчетаем с грима и облеклото. Именно това е артикулът, който претърпя най-много творчески интерпретации и ще претърпи още повече в страховития ден. Експертите препоръчват да се обърне специално внимание на очите, тъй като те са единствената част от лицето, която остава видима над маската. 

Както в другите видове изкуство, така и в макиажа, можем да открием истински артисти, за които това е не просто професия, а начин да изразят себе си. Хелоуин гримът, пък от своя страна, е тест за уменията на един професионален гримьор, а крайният резултат е доказателство за неговия талант и опит като професионалист.

Така че, ако сте от хората, които смятат да отбележат подобаващо празника, но все още се чудят как да се дегизират и да постигнат впечатляваща грим визия – на помощ идва талантливата Калина Валериева (Kika Make-up).

Тя е от София и има дългогодишен професионален опит в гримьорството, провежда курсове по грим и си сътрудничи с популярни фотографи, модни дизайнери и агенции. Също така работи с организатори на конкурси за красота, модни ревюта, фотосесии, реклами и филмови продукции. Имала е възможността да се обучава и продължава да посещава различни курсове, практики и мастъркласове за грим при едни от най-добрите български и чуждестранни мастър гримьори. 

През 2017 г. Калина Валериева печели приз в категория "Сценичен грим" с образа на Крюела Девил в конкурса "Make-up Competition Arena of beauty".

"Професионалните гримьори влагат артистична мисъл и талант при създаването на Хелоуин образ и по този начин лицето на клиента се превръща в творение на изкуството. Красотата на този тип макиаж е в неговата оригиналност и майсторството, с което е направен. Вярвам в силата на грима, защото той е един наистина мощен инструмент, с който можем да създаваме визуални илюзии." - споделя пред Trafficnews талантливата гримьорка. 

Ето какво още разказа пред нашата медия Калина Валериева:

- Как се „запалихте” по сценичния и арт грим и от колко време се занимавате професионално с това?

- Вече от около 6-7 години професионалният грим е моето хоби, работа, основна професия и страст едновременно. Започнах да се занимавам с това в един етап от живота си, в който имах нужда да направя генерална промяна в живота си, така че да мога да се чувствам по-удовлетворена и по-щастлива от това, което правя. Още от малка имам афинитет към изкуствата и най вече рисуване и някак си свързвах професионалния грим с рисуването. Това беше и причината да взема решението да се занимавам професионално с това на по-късен етап. Първоначално започнах да гледам видео уроци, гримирах много мои приятелки, след това се записах и на курс. Последва още един, втори, трети и така изкарах около 8-9 курса, като съм се обучавала предимно при чуждестранни мастъри, на които съм изключително благодарна. Това са хора, които са световно признати и изключително добри в професията си!

И тъй като винаги съм се интересувала от рисуването, затова и арт-гримът е този, който може би ми е най-любим! Рисуването по лицето, т.нар "face painting" и различни визуални make-up илюзии са ми доста по-интересни. 

- С какво той е по-различен от останалите видове макиаж и по-трудна ли е изработката му?

- Арт гримът е доста по-различен от бюти грима или визажния макиаж, който е за ежедневна употреба и има за цел да прикрие несъвършенствата и да ни направи по-красиви. Той е тотално различен и като изпълнение, и като продукти, които се използват. В арт грима предимно използваме акварелен грим, който прилича много на детските боички за рисуване. Също така за създаването на специални ефекти се използват различни материали, пластици, силикони, лепила, латекси за изграждане на простетици за прорезни рани и други „специални ефекти”, изкуствена кръв и всевъзможни други материали. Със сигурност той е по-сложен от направата на един нормален грим, защото се изискват доста по-големи умения, много прецизна и точна ръка, боравенето и познаването на тези по-различни от стандартните продукти, много креативност, постоянство и труд. Освен това, направата му изисква доста повече време. 

- Скоро наближава празникът Хелоуин! Кои според вас ще бъдат най-желаните образи тази година и кои никога не излизат от мода?

- Визиите за Хелоуин винаги са абсолютно различни. Няма нещо като една тенденция, всеки път клиентите търсят нещо ново и различно. На този празник всеки иска да бъде оригинален и именно затова се измислят всевъзможни нестандартни визии и образи. Естествено, ние дамите залагаме на по-кокетен вид грим, направимер т.нар "beauty sexy skull". Той представлява череп, който е с много изрисувани елементи по лицето и с поставяне на различни камъни. Цялата визия има за цел да изглеждаме страховити, но и в същото време закачливи и секси. Също така дамите залагаме на много силно подчертани очи, дори доста тъмни и преекспонирани , съчетани с някаква рана или одраскване в долната част на лицето или врата. Като цяло не се прекалява с прекалено страховитите и зловещи визии и женската половина залагат на това да бъдат страшни, но и красиви в същото време. 

При мъжете е малко по-различно и нестандартно. В зависимост от желанието на всеки, там можем да си позволим да правим т.нар зомбита, с прекалено много кръв, рани и т.н. Но като цяло в последните години може би се забелязва лек отлив на тези най-ужасяващи визии и се набляга на т.нар "face painting" грим. При него цялото лице е изрисувано с различни ефекти. С грим може да създаваме "make-up illusions" - различни гримаси на лицето, форми и образи. Тази година една от визиите, които ще правя ще бъде образът на Джим Кери - Маската. За направата на въпросната зелена маска се изисква много точно 3Д рисуване върху лицето, за да може едно нормално лице да изглежда смразяващо или усмихнато, с тази леко злобна усмивка.

- Успя ли COVID-19 да повлияе на тенденциите за грим тази година? Ще има ли тематични макиажи?

- Да, разбира се... COVID-19 няма как да не окаже влияние върху всяка една от сферите в живота ни. Наблюдават се вече доста различия в поведението, начина ни на живот, ползването на различни стоки и услуги. Професионалният грим също е засегнат от този вирус. Дали ще има тематични макиажи... по-скоро можем да кажем, че хората не са чак толкова ентусиазирани да си правят грим в момента, тъй като никой не знае какво точно ще се случи и дали скоро няма да бъдем отново под карантина и да не можем да излизаме. Това би могло да провали т. нар празник и подготовката за този ден. 

- А как да комбинираме задължителната маска с грима, или ако носим такава над него, как да го запазим непокътнат?

- Гримът за Хелоуин трябва да бъде много интересен и ефектен, но естествено като такъв той е създаден и да може лесно да бъде премахнат от самия човек в края на вечерта, без да се налага намесата на специалист. Този тип грим може лесно да бъде изчистен от лицето с тоалетно мляко, мокри кърпички, мицеларна вода или просто с топла вода и мек сапун. Именно поради тази причина, слагайки маска върху него, няма как да не се размаже. Той е направен с целта да бъде премахнат лесно и е невъзможно да остане непокътнат под маска, при която има триене на лицето. Тоест... сложим ли предпазно средство няма как да запазим Хелоуин гримът си, направен с акварелни бои. Единственият вариант това да се случи, е ако използваме алкохолни бои, които се използват в кино грима за направата на различни специални ефекти. Тези бои обаче са по-агресивни и не са подходящи за използване върху лице.  Освен това, не могат да бъдат лесно премахнати с подръчни средства, а само със специални продукти. 

Това, което можем да направим всъщност е да комбинираме маската с костюма си и да я направим част от цялостната си визия. Например може да си купим маска с Хелоуин мотиви (с голяма уста, големи зъби, синджири и т.н.). Ако не откриете по магазините, винаги може да я направите сами с малко креативност и сръчни ръце. Тук идва моментът, в който трябва да заложим на грима на очите и акцентирането върху тях. Ако търсим нещо по-интересно и атрактивно, може да гримираме само половината си лице, а надолу да имаме костюм и маска, които да си подхождат заедно и да са по-ефектни като визия. 

Без поставянето на маска, професионалният Хелоуин грим може да издържи през целия ден, повече от 12 часа. Целта му е да бъде максимално издръжлив и всички детайли да са добре закрепени, както и цветовете да се открояват и да са с добро качество.

*Допълнителен съвет към дамите за комбинацията грим-маска

При бюти грима, когато се гримираме стандартно за повод или излизане, мога да препоръчам на дамите, винаги да фиксират фон дьо тена с пудра, след което да нанесат фиксиращ спрей на лицето. Върху самото червило, било то и матово, също може да нанесем тънък стой пудра, за да не може то да остане върху самата маска. Ако червилото ни е мазно или гланц, няма как то да се запази, затова трикът е да фиксираме доколкото е възможно с пудра и спрей.

- Има ли и момчета, които търсят услугите ви за Хелоуин грим? И на каква възраст за масата от хора, които си правят такъв?

- От цялата година, Хелоуин е денят, в който аз работя с най много момчета. Бих казала, че мъжете се гримират повече за този празник, отколкото дамите. Миналата година записаните часове за мъжката половина бяха около 80%, а за женската едва 20%. През 2020 ситуацията е подобна. Мъжете са наистина доста смели и изобретателни в деня на Вси Светий. 

Обикновено хората, които се гримират за Хелоуин са между 25 и 35 години.

- Перфектният Halloween грим притежава…

- Перфектният Halloween грим притежава ясна идея и концепция, прецизно и перфектно изпълнение. Когато са налице тези условия, винаги се получава една перфектна визия, независимо дали сме избрали да бъдем изрисувани или сме заложили на специални ефекти. 

- Кои са основните козметични продукти, с които са необходими за постигане на разкрасителен и страховит грим?

- За направата на различни визии, съответно се използват много различни продукти. Основните, измежду тях, са акварелни боички, с които можем да изрисуваме лицето си, изкуствена кръв, ако сме решили да правим специални ефекти. Може да залепим допълнително изкуствени мигли, нокти, зъби и рога. Съчетано с ефектен костюм се получава перфектната и страховита визия. 

Ако дамите са решили да правят макиаж от типа "sexy skull" ще са необходими доста повече продукти - както стандартните фон дьо тен, пудра, хайлайтър, сенки за очи, очна линия и т.н. , отделно от тях са ни необходими и акварелните бои за изрисуване на елементите на скелета, както и камъни, които да бъдат залепени с лепило за мигли.

- Споделете с нас няколко лесни и ефектни варианта на грим, който можем да направим сами?

- Визия, която може да направите сами вкъщи е тип "Граф Дракула", която представлява побеляло-посивяло лице с черни, големи кръгове на очите, малко зачервяване на устните и поставяне на изкуствена кръв в ъгълчетата им. Необходими са ни акварелни бои, изкуствена кръв и изкуствени зъби за подчертаване на образа. 

Другият образ, който може да изобретим върху себе си е традиционният образ на "Тиквата". Отново са ни нужни акварелни бои, предимно в оранжеви тонове, по-светло жълто, тъмно кафяво и черно за създаване на сенките и малко повече прецизност и креативност. Това допълваме с по-експонирана уста, сякаш са зъби. 

- Кой е най-трудният макиаж, който сте правили и колко време ви отне?

- Правила съм много интересни и многокомпонентни сложни визии за Хелоуин, които изискват и много време за работа. Не бих могла да кажа кой от тях е бил най-труден, защото те са толкова различни, че не могат да бъдат сравнявани. Правят се с различни техники и продукти и всеки от тях си има специфики. Доста трудно и времеемко е да се изрисува един череп със всички детайли и прекалено прецизни елементи. Може би направата му отнема около 2-3 часа. Сложно е да се направи и илюзия с грим, която трябва да се нарисува с 3Д ефект. Една от най-интересните и страховити визии, която също е доста сложна е т.нар. змийска уста или някакъв вид интерпретация на образа на Венъм в женски вариант. 4-5 часа отнема само изработката на самите зъби и простетици и около 3 часа след това да се направи и самата визия. Моя клиентка гримирах с много красив черен, опушен грим на очите, а в същото време надолу изобретих тази преекспонирана голяма уста с изкуствени зъби и много кръв. Общо създаването на тази визия ми отне около 10 часа работа.

- „Вярвам в силата на грима, защото..."

- Вярвам в силата на грима, защото той е един наистина мощен инструмент, с който можем да създаваме визуални илюзии. Както в стандартния визажен грим, да прикрием несъвършенствата си и да подчертаем красивите си черти така, че да изглеждаме още по-красиви, така и в арт грима да създадем някаква тотално различна от нас визия и образ.