Джъстин Бийбър разкри, че страда от синдрома на Рамзи Хънт, което налага отмяната на предстоящите му концерти от световното турне на Justice.

Бийбър каза: „Както виждате, това око не мига. Не мога да се усмихна от тази страна на лицето си. Тази ноздра няма да помръдне. Напълно неподвижна е тази страна на лицето ми. За тези, които са разочаровани от отменените концерти - аз просто физически, очевидно, не мога да ги направя. Това е много сериозно, както можете да видите“.

Но какво представлява синдромът на Рамзи Хънт?

Това състояние се причинява от вируса на варицела-зостер, а заболяването се характеризира с вътрешни и външни обриви и се състои от парализа на лицето от периферен тип.

При хора с този синдром се смята, че вирусът заразява лицевия нерв близо до вътрешното ухо, което води до дразнене и подуване на нерва. Засяга предимно възрастни и рядко се среща при деца, пише vesti.bg.

Основните симптоми са болезнен червен обрив с пълни с течност мехури в и около ухото и лицева слабост или с парализа от същата страна на засегнатото ухо.

Също така болка в ухото, загуба на слуха или звънене в ушите, затруднено затваряне на едното око, световъртеж, промени във вкусовото възприятие или загуба на вкус, сухота в очите и устата.

Симптомите обикновено са временни в повечето случаи, но могат да станат постоянни, когато случаят се счита за сериозен.

Бийбър също има някои от тези симптоми, като затруднено затваряне на едното око, както и промени във вкуса.

Неспособността на пациентите да затворят клепача си може също да причини болка в очите и замъглено зрение, но това е по-често при хора над 60 години.

Диагнозата на синдрома на Рамзи Хънт се поставя чрез анамнеза и клиничен преглед, допълнителни тестове и техники за невроизображение.

Правят се и кръвни и кожни изследвания за вируса на варицела-зостер. В някои случаи се извършва гръбначна пункция, ЯМР на главата и нервна проводимост, което може да определи степента на увреждане на лицевия нерв.

По отношение на причините за това заболяване, се смята, че този синдром се среща при хора, които са имали варицела.

След като човек се възстанови от него, вирусът остава в тялото, а понякога се активира отново в по-късните години, за да причини херпес зостер и болезнен обрив с мехури, пълни с течност.

Заболяването се лекува с антивирусни лекарства, кортикостероиди и болкоуспокояващи. Ако няма много увреждане на нерва, се предписва лечение с противовъзпалителни средства. Пациентът се възстановява напълно за няколко седмици, но ако увреждането е по-сериозно, може да не се възстанови напълно дори след няколко месеца.

По-рано тази седмица екипът на певеца обяви, че отлага три концерта от световното турне на Justice , което започна през февруари. Той трябваше да пее във Вашингтон и Торонто по-рано тази седмица, а в следващите дни бяха предвидени и концерти в Ню Йорк и Лос Анджелис, които бяха отложени без нова дата.