Maрчела Апостолова е една от младите българки, които не само имат страст към модата, но и работят активно за сбъдване на мечтите си. Само на 29 години, тя може да бъде пример за това как да преследваме целите си и да намираме вдъхновението навсякъде. 

Марчела е родена в град Пловдив. След завършена френска гимназия в града заминава да учи в Париж, където завършва магистърска степен по визуални изкуства в Сорбоната. В един от най-романтичните градове в света тя живее 8 години.

Противно на изказванията, че в България нещата не се случват, тя взима решение да се завърне в града на седемте тепета, защото вярва, че тук могат да се творят страхотни неща. 

 

Така се и случва... и към днешна дата младата пловдивчанка работи в семейното им студио, съвместно със своята майка, като дизайнер и собственик на моден бранд. 

В началото, като всеки млад човек напуснал родината толкова рано, Марчела се сблъсква с различни трудности - езикови и културни, дори само начина на живот в голяма европейска столица е огромен шок за нея.

За радост, тя не заминава съвсем сама, а в компанията на най-близката си приятелка, с която учат заедно, но в различни специалности и се подкрепят взаимно.

"Имаше премеждия от различно естество, премесени с хубави моменти, разбира се, а историите са многобройни: от намиране на жилище, до записване в университет и започване на работа. В последните години от образованието си, имах възможността да работя в сферата на съвременното изкуство. Работейки в галерия, започнах да се занимавам със ситопечат, като хоби. Истината е, че винаги съм искала да творя и да създавам нещо свое. Така с течение на времето рисунките ми, вдъхновени от минимализма и геометричната естетика се обединиха с идеята да бъдат пренесени върху дрехи чрез техниката на ситопечат." - разказа пред Trafficnews креативната младата дама. 

Тя има всички необходими качества и успешно се справя с всяко ново предизвикателство в "града на любовта", но сърцето и остава в родния Пловдив.  

Така, след близо 8 години във Франция, Марчела се завръща отново в България. Само за две години тя успява да създаде собствена модна марка.

"Името на брандът, което избрах означава "Пречупи мисленето си", както направих и самата аз, а се надявам в бъдеще и повече млади хора да го направят и да се завърнат в родината ни." - апелира пловдивчанката. 

Марката се вписва успешно в семейната традиция и опитът на майка и Мариета, която също стои зад собствен бранд за дрехи, който стартира още преди 20 години.

 

"От нея научих, че човек може да се справи с всичко, дори в най-трудните моменти да опита да погледне от хубавата страна на живота. Тя винаги ме е подкрепяла и вдъхновявала да бъда себе си и да следвам мечтите си. Естествено за мен беше да се впиша в семейната традиция в модата, като създам бранд за дрехи с актуално стрийт излъчване. Но исках да добавя нещо повече. През годините във Франция се разкри влечението ми към минимализма и геометричните композиции в изкуството. С течение на времето реших да се науча да пренасям рисунките си върху дрехите. След гледане на клипчета и четене се научих да изработвам и печатам на ръка със ситопечат. Техниката е много издържлива и гарантира с качеството си. Днес, всяка дреха печатаме на ръка в семейното ни студио. А дизайните са авторски, създадени на базата на рисунките ми.

Силното присъствие на геометрични форми се опитвам да пренасям и във всяка колекция от дрехи. Обичам изчистените форми и правилни силуети. Тенденциите в модата съчетавам с геометрично вдъхновение от заобикалящата ни среда. Всяка дреха е изработена на ръка в семейното ни студио от рисунката до крайния резултат. Залагаме на удобство с овърсайз кройки и меки материи. И така семейно в Пловдив творим от вече две години. Вярваме в силата на хендмейд. Именно в ръчната изработка се крие уникалността на всеки продукт от колекцията ни." - разказва 29-годишната Марчела. 

Plovdiv Unfolded, пък е серия от интерактивни тениски с добавена реалност. Те са вдъхновени от рисунки на Пловдив и неговите забележителности. Тези тениски могат да бъдат анимирани с безплатно мобилно приложение, като разкриват 3D модели и интересни факти директно на екрана на телефона ни.

Поглед в бъдещето и кауза под наслов #да защитим българското

За престоя си във Франция научих за себе си много неща, израснах и се научих да се справям с трудностите, но и да вярвам в себе си и да предприемам нови идейни проекти. Целите и мечтите ми обхващат една по-мащабна идея за българското. Именно тя ни обедини с талантливата актриса от Драматичен театър: Патриция Пъндева.

Тя е собственик на чаровната Галерия 28, събирателното място за креативните български творци и дизайнери в България. Там всеки месец всеки има нови изложения с комбинации от изцяло български брандове, които представят творчеството си и намират така търсеното поле за изява.

С Патриция ни обедини вярата, че тук има млади и талантливи хора, които можем и творим страхотни неща. В момента създаваме онлайн пространство с кауза, като планираме да му дадем официален старт в края на месеца.

Каузата, зад която заставаме е под наслов #да защитим българското. Целта е това пространство да се превърне в събирателна онлайн платформа за всички, които търсят, ценят и обичат българското. Тук могат да се открият български брандове, които предлагат произведеното от тях, както и български популярни личности, хора, които застават зад идеята ни. Зад гърба ни се включват актьори и хора на изкуството, които застават с лицата си зад каузата ни. Така те също получават подкрепа в дейностите си, особено в тези трудни времена, като целим да създадем канал за комуникация и съдействие между българските автори и културните дейци в страната ни.

Защото в България творим страхотни неща!