Българка, която никога не е изпитвала лукса в живота си, а само трудности, тъй като е израсла по времето на комунизма в родината си, днес е сред световните ловци на диаманти, съобщава британският вестник “Експрес”. 46-годишната Юлия Кастели е отгледана в Радомир. Баща ѝ е българин, а майка ѝ– рускиня. Днес тя живее в Лондон, но често ѝ се налага да пътува по света в търсене на уникални бижута за своите богати клиенти. Най-големият ѝ удар е диамант за 20 млн. паунда.

Пред “24 часа” Кастели разказа, че това е била сделка през 2008 г. за частен клиент, но подробности не може да разкрие, тъй като конфиденциалността е много важен елемент от нейната работа. Тя започва да изучава тънкостите на бижутерийния бизнес в Ню Йорк. Нейна приятелка работи в магазин за скъпоценности и я кани да опита. За Юлия това е златен шанс, тъй като е пристигнала с 3000 долара от България, които бързо свършват. Толкова е струвала колата ѝ “Фиат Пунто” в София, която продава, за да търси късмета си в САЩ.

“Имах американска туристическа виза и съзнавах, че това е много рискован ход. Бях си дала две години, за да успея в Америка, и ако не се получи, да се върна. Даже се колебаех дали да не отида в Испания”, спомня си Кастели.

Когато напуска родината, тя е на 25 г. Току-що е завършила икономика в УНСС, но вече е получила сериозна закалка в предприемачеството. “След падането на комунизма родителите ми опитваха различни бизнеси, в които аз и брат ми помагахме. Имахме кафене и магазин за осветителни тела. В един момент внасяхме коли от Западна Европа и аз трябваше наравно с баща ми и брат ми да участвам в карането им до България”, споделя Юлия.

Затова, когато ѝ предлагат работа в бижутерията на еврейско семейство в Ню Йорк, тя здраво грабва шанса. Чете много по темата и се учи от най-добрите в Гемологичния институт на САЩ. Успява да създаде ключови контакти, благодарение на които по-късно стартира и собствен бизнес в Лондон.

“Пристигнах в Англия заради съпруга си, който получи работа тук. След като се разделихме, трябваше отново да разчитам на своя предприемачески нюх, за да мога да развивам успешен бизнес и да отглеждам двете си деца”, споделя Кастели. Тъй като диаманти не се продават всеки ден, тя се насочва към организиране на запомнящи се пътешествия и преживявания за своите богати клиенти. Пътуванията са друга нейна голяма страст, в която през годините също е натрупала много познания. 

“Набелязвам им маршрут, наемам хотели, места за развлечения, а понякога и частни самолети, за да могат да изпитат наистина едно незабравимо преживяване”, обяснява Юлия. Една от най-странните поръчки, които е получавала, е да намери състезателен кон за подарък. Макар да няма големи познания в областта, не се отказва, защото обича да предизвиква себе си, а и мрази да разочарова клиент. Още повече, че бизнесът ѝ се разраства главно с препоръки от уста на уста.

Така Юлия от Радомир се оказва в света на многото пари и възможности. 

Може да си позволи да живее в красивия лондонски квартал “Уимбълдън” и да пътува по цял свят в търсене на уникални бижута. Често обаче се връща и в България, защото иска децата ѝ да могат да говорят езика и да познават родината ѝ.

“Когато израснеш в комунистическа страна и изведнъж получиш достъп до цялото това богатство, което никога не си виждал, действа хипнотизиращо. Така се оказах с 20 чанти на “Шанел”. Това може да изглежда прекомерно, но моята история е за момиче, което искаше да го има и не му беше позволено, а след това изведнъж го направи. За мен това означаваше повече от чанта на “Шанел”. Представляваше свобода, независимост, успех и прогрес. Можех да реша. Можех да избирам как да живея живота си”, разкрива българката пред “Експрес”.

Последният ѝ удар в света на скъпоценностите е чифт 20-каратови диаманти, които успява да продаде за 6 млн. долара, но смята, че могат да достигнат и до 8-9 млн. долара в някой от луксозните бутици в Ню Йорк или Лондон. Според нея в момента отново има съживяване на пазара на скъпоценни камъни, тъй като те са стабилна инвестиция по време на икономически кризи. Юлия е забелязала, че обикновено щастливи хора купуват бижута за специален повод, въпреки че все повече просто ги вземат за себе си, а не за подарък. Затова тя много харесва работата си.  

“Обичам радостта на лицата, когато намеря точното нещо, което са искали моите клиенти, или дори по-добро”, казва Кастели и признава, че формулата за нейния успех е да имаш правилните контакти с правилните хора.