Лавандулово поле край Пловдив се превърна в притегателно място са фотосесии. Само за няколко седмици красивото кътче за снимки набра голямо популярност и превзе социалните мрежи. Всичко започва преди около два месеца, когато собствениците на насажденията – Нели и Венци Вълкови решават да добавят още малко цвят на лилавото поле и поставят няколко декора за снимки.

Така всички преминаващи по пътя между Калояново и Дуванлии могат да се щракнат, седнали край лилава маса с чаша шампанско в ръка или пък полегнали на шарен хамак. Преминаващите стават все повече, като започват да идват и посетители специално за фотосесии. Цели семейства, професионални фотографи, влюбени двойки и малки деца ежедневно позират на фона на лавандулите. В един момент посетителите стават стотици.

Младото семейство Вълкови се радва изключително много на интереса, който изобщо не са очаквали. Разказват, че през уикендите пред съоръженията се извиват дори и опашки. Двамата започват да се занимават с отглеждане на лавандула преди 3 години. Имат две полета с насаждения, като това е била тяхна мечта от край време. Преди това са се занимавали с биопродукти и са искали да направят нещо свое.

Семейство Вълкови

Ароматното растение, обаче се оказва по-популярно като фон за снимки, отколкото за козметични и фармацевтични цели. Тенденцията не от вчера и е популярна не само у нас. В Италия тази идея е печеливш бизнес, като лавандулови полета са превърнати в ресторанти на открито.

Лавандулинг в Италия

За съжаление цъфтежът не трае дълго. Първите седмици на юли са последните възможности за снимки, тъй като в средата на месеца ароматният цвят се събира. Той вече е променил цвета си и от ярко лилави, пъпките стават черни.

Нели и Венци решават, че няма да сложат край на фотосесиите и местят „снимачната площадка“ на намиращото се в близост слънчогледово поле. Лилавият фон става жълт.

„Надяваме се и целим мястото в околностите на  Хисаря  и по-точно село Дуванлии да стане популярна дестинация за туристи и фотосесии, не само в лавандулово време, а през цялата година, дори и през зимата! Красиви фотографии стават в полета от слънчогледи, пшеница, рапица! Невероятни фотосесии стават и в прасковени градини на есен, когато листата са тъй прекрасни и наситено жълти“, разказват те.

Ето и малка част от красивите декори и фотосесии: