Сезонът официално е открит и пътуванията до Гърция вече започнаха. Ако се чудите къде са столичани и пловдивчани през почивните дни, отговорът може да е много прост – в южната ни съседка.

Първата седмица на месец юни, когато у нас валеше като из ведро, а температурата не надвиши 20 градуса, плажовете и средиземноморската кухня, като магнит привлече българите към двата най-любими курорта – Керамоти и остров Тасос. 

На 3 часа от Пловдив: Удивителният плаж на Керамоти привлича плажуващи СНИМКИПротивно на повечето гръцки плажове, тук дъното на морето е покрито с фин пясък

Предимно българска реч звучеше на трите бийч бара в Керамоти. За отдих край брега на Бяло море бяха избрали да прекарат мнозина пловдивчани и софиянци. Повечето си правеха селфита и снимки на златисти пясък под звуците на техно и хаус музика.

Детски смях пък огласяше плитчините на морето, а родителите подвикваха по тях от шезлонгите: „Излизай, ще настинеш”.

Фрапета, коктейли и огромни плата с плодове се носеха по масите от сервитьорите, докато нашенците събираха слънчев тен.

Хотелите пък са препълнени, разбира се само с нашенци. Оказва се, че Керамоти е отново най-предпочитаната дестинация от пловдивчани и софиянци в Северна Гърция. Още в края на април всяка свободна стая вече е заета, като най-предпочитани дни отново са уикендите. Управител на луксозен апарт-хотел сподели, че мераците на българите за ваканция в южната ни съседка са зачестили.

„Туризмът тук започва още през май. По време на дългия уикенд около 24 май, всички стаи и апартаменти бяха заети. Тенденцията продължава и през юни. Оказва се, че свободни места за уикендите до септември няма”, споделя управителката.

Феновете на риболова вече са на първа линия. Лаврак, зарган, морски кефал и т. н. се ловят отвсякъде – от кея, от плажа, от лодка, дори от пристана на ферибота.

Българска реч звучи и от всички таверни в курорта. Средиземноморските изкушения „летяха” от кухните към масите с големи компании.  

Тасос също вече е дестинация номер едно за нашенците. Фериботите се препълват с коли, предимно с регистрации от Пловдив и София. Сезонът там вече е открит и плажовете са в готовност да посрещнат нетърпеливите туристи.

Всичко приятно обаче свършва до КПП Маказа. Неделя следобед се оказва кошмар за пътуващите на обратно към родината. Опашките вече с факт, чакането и нервите също. През изминалия уикенд, заради натоварения трафик бе отворено още едно гише.