Каракал прикова погледите на пловдивчани, живеещи в Кършияка. Големият котак се разходил по града на улица „Ибър” в обедните часове. Хората от съседни апартаменти успяха да уловят риса с камерите си, а снимките за минути се превърнаха в хит в мрежите.

Оказа се, че каракалът е избягал от дома си през терасата. След кратка разходка мъжкият котак се е прибрал у дома благополучно, научи TrafficNews.bg

Това не е първото бягство на риса. Преди няколко месеца той драсна през отворения прозорец на апартамента, в който обитава. Стопаните му го издирваха с часове, като го откриха на козирката на магазин близо да дома му.

Каракалът е хищник от семейство Котки, подобен на риса, но малко по-дребен от него. Въпреки че традиционното име на каракала е персийски рис, египетски рис и африкански рис, той вече не се счита за рис, а по-скоро като близък до африканската златна котка и сервала. Каракалът е класифициран като малка котка, но е една от най-тежките и най-бързите в групата си. Определя се като един от най-скъпите домашни питомци в света.

Подобни екзотични животни могат да се гледат вкъщи само след регистрация в съответната регионална екоинспекция и при получаване на разрешително от екоминистерството. В останалите случаи животните ще се конфискуват. В конкретния случай каракалът от Пловдив е регистриран, притежава необходимите ваксини, както и чип.