Скандалът с апартаментите на политиците от ГЕРБ доведе в събота и до първата оставка – отива си емблематично за управляващите лице – министърът на правосъдието Цецка Цачева, която в годините от депутат се издигна до шеф на парламента и кандидат на ГЕРБ за държавен глава.

Но всяко начало си има своя край, а краят й дойде с "Апартаментгейт".

"Не мога да изпълнявам функциите на правосъден министър, докато тече проверката срещу мен", каза тя и си тръгна.

Но откъде дойде и с какво ще я запомним?

Цецка Цачева е родена на 24 май 1958 година в село Драгана, община Угърчин, област Ловеч.

Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Омъжена е за плевенския архитект Румен Данговски. Имат син, носещ същото име - Румен.

От 1992 г. работи като адвокат в Плевенската адвокатска колегия.

На изборите за местни органи на властта през 2007 г. е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, но остава трета. Избрана е за общински съветник на партията в Плевен. Същевременно е и общински ръководител на ГЕРБ за Плевен.

Преди да бъде избрана за общински съветник, 7 години и половина е юрисконсулт на общината на граждански договор, като приключва работата си за общината след шумен конфликт с тогавашния кмет Найден Зеленогорски.

През юни 2008 г. Зеленогорски подава сигнал срещу Цачева до Адвокатската колегия в Плевен. Мотивите са, че тя е действала срещу интересите на общината, като докато е оказвала правна помощ на местната администрация, тя е давала съвети и на насрещните страни по същите дела.

На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за 15-ти многомандатен избирателен район в Плевен. Печели мажоритарния вот с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи и ключова фигура на БСП - Румен Петков.

Избрана е за председател на 41-то Народно събрание на Република България на 14 юли 2009 г. с 227 гласа "за" и трима "въздържали се", с което става първата жена председател на Народното събрание в цялата история на България.

На 27 октомври 2014 г. отново е избрана за председател на 43-то Народно събрание на Република България с 219 гласа "за", 12 гласа "против" и 1 "въздържал се".

На 2 октомври 2016-а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов я номинира за президент.

"Отдавна съм се наслушал за бащата на нацията, тази нация много бащи има. Много претенции за бащи има. Крайно време да имаме и една майка и да се погрижим действително майчински за този народ, а не хора с его, което трудно въздържат и които мислят, че сядайки в президентството могат да свършат някаква работа със сила или с натиск", аргументира той избора си.

Избор, вероятно нелек, защото Борисов е избирал сред четирима: Цачева, вицепремиерът Томислав Дончев, както и кметовете на София и Бургас - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

В деня на вота, 6 ноември, Цачева не събира така нужната й подкрепа, остава втора с 21.96 на сто от гласовете. Пред нея е кандидатът на БСП – Румен Радев - 25.44%.

Следва втори тур, а там – съкрушителен резултат за управляващите. Двойката на ГЕРБ събира 36,16% подкрепа, а тази на Столетницата - 59.37 на сто. 4.47% от българските избиратели не харесаха нито Радев, нито Цачева.

През годините политическа кариера, тя неведнъж е влизала в хрониките с гафовете си.

TrafficNews ще ви представи четири от тях.

На видео, заснето през 2009 г., веднага след победата на ГЕРБ на парламентарните избори, Цачева проявява организаторските си способности на банкет на партията.

В клипчето тя показва способности на диригент и автор на аранжимента на непозната досега песен. От текста се чува само "Цъфнал ГЕРБ, цъфнал ГЕРБ..."

Като диригент тя умело разпределя ролите. Жените трябва да бъдат водещ глас и бързо да повтарят напевно "Цъфнал, цъфнал, цъфнал ГЕРБ", а мъжете да държат исо и само да повтарят "ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ".

Кадрите очевидно са заснети от участник в банкета. Вижте ги:


През 2013-а тя се обръща към депутатите от БСП с думите: "Господа, не ме апострофирайте, знам, че нямате нужда от лаптопи, достатъчни са ви опорните точки. Или сте решили, че няма нужда от парламентаризъм, стигат указанията от "Позитано" 20".

2016-а също носи своя отпечатък в крилатите фрази на Цачева. От председателското си място в НС тя казва на заместника си да изземе функциите й, защото тя трябвало да се снима с някакви баби.

Думите й, хванати от микрофона, са: "Отивам да се снимам с няк'ви баби!"

Действието се разиграва на 10 март, когато се отбелязва спасяването на българските евреи. Самата Цачева присъства тогава на откриването на изложбата "Един поглед върху живота на малцинствата в България". Именно тогава Цачева се среща и с въпросните "баби" - представители на българите, живеещи в Израел.

Октомври, същата година, се откроява с още един бисер, изречен от устата й.

"Била съм член на БКП, не се срамувам от това, но не се и гордея. Това е, младежки увлечения… Който на 20 г. не е бил социалист, няма сърце. Ако и на 40 години си социалист - нямаш мозък!"

Думите й, с които уж перифразира Бърнард Шоу, са изречени в първия предизборен дебат с кандидата на БСП ген. Румен Радев, 20 октомври 2016-а, пред bTV.

Какво ще стане сега с Цачева? Ще се върне ли в парламента като редови депутат? Ще видим!