Август месец е най-подходящото време за бягство към природата. Бягство от мръсния въздух, рекордните жеги и бетонните пейзажи на големия град.  Едни бягат зад граница, други по родното Черноморие, а трети търсят спокойствие в планината. Не всеки има възможност за голяма ваканция,  но и най-върлият работохолик има нужда от рефрешване, било то и за няколко часа. И така ние вие предлагаме едно  бягство само на 100 километра от Пловдив…

Презареждане в Родопите! Посещение на Ягодинската пещера, Дяволското гърло и панорамна площадка „Орлово око”. Една дестинация с безброй други възможности за разходка… Девин, Доспат, Борино, Широка лъка и десетки екопътеки, които криволичат в планината.

Разстоянието от Пловдив до Триград е 111 километра и се минава за не повече от два часа  с кола. Тръгвате към Кричим, а след като минете градаq хващате табелата за Девин. На пътя не липсват завоr, но гледките, които се открива, са изумителни. Язовир Въча е през цялото време  пред погледа ви, в случай че имате време, може да се разходите и с моторна лодка. Цената е 20 лева за един час.

Преди да стигнете крайната цел, ще видите и други живописни села като Михалково и Лясково.  След като минете девинския квартал Настан, ще стигнете до разклон - единият път тръгва към Триград, а другият към Ягодина.

Панорамна площадка "Орлово око"

По пътя за Ягодина ще срещнете десетки джипове, които карат туристи към връх „Свети Илия”, на който се намира и панорамна площадка „Орлово око”.  Превозът струва 60 лева, а местата в джипа са шест.  В случай че не запълвате бройката, може да изчакате, докато се съберат повече туристи и станете "точно". Пътят минава през селото и продължава нагоре към върха, разходката до горе е около половин час. В никакъв случай не тръгвайте със собствен транспорт (освен ако нямате офроуд автомобил), тъй като участъкът след селото е стръмен и каменист. 

Панорамната площадка е на височина 1563 м и е единствената по рода си в България. Конструкцията е мощна и здрава, проектирана, да издържа до 3 тона товар. Тя дава възможност да се почувствате като птица – и да погледнете планината от високо.

Новият хит на младоженците - Орлово око СНИМКИ

Ягодинската пещера

Следващата дестинация в района е Ягодинската пещера. Организираните разходки с гид са на всеки кръгъл час, а таксата за посещението е 7 лева за възрастен и 4 лева за деца. Преди да влезете, не забравяйте да се облечете, тъй като температурата вътре е 6 градуса.

Ягодинската пещера представлява сложна система на няколко етажа, образувана в мрамори. Благоустроен е най-долният етаж, но освен него има още два взаимносвързани етажа на пещерата. Туристическият маршрут преминава през два изкуствени отвора – вход и изход. Естественият вход на пещерата се намира на километър надолу по течението на Буйновската река. В него са намерени останки от жилище от епохата на енеолита (каменно-медна) - керамични съдове, оръдия на труда, керамична пещ и др. Проучвания показват, че на това място са живели майстори грънчари, които добивали глината от вътрешността на пещерата. След разкопки и реставрация този вход е превърнат в музейна експозиция.

Залата, с която започва туристическата обиколка, е Новогодишната зала. В нея пещерняците от района и техни гости от други места посрещат Нова година, а за повдигане на настроението се донася истинска коледна елха. Следва Ритуалната зала, която влюбени двойки с приключенски дух избират за своя сватбен ден. Оборудвана е с олтар, а красивите образувания по стените придават тържествен вид. 

Дългият над километър маршрут дава възможност да се видят красиви представители на почти всички видове пещерни образувания, но най-впечатляващи са многобройните пещерни бисери. Те се образуват като истинските перли от песъчинка, попаднала във вода, която в течение на много години се обгръща в калцит, за да придобие кръглата си форма. Много често в пещерата се правят и сватби. Вижте тук една от тях!

Дяволското гърло

След като си отпочинете задължително трябва да посетите и Дяволското гърло. Работното време в пещерата е от 9- 10 часа, цената на входа е 5 лева за възрастни и 2 лева за деца.

Една от легендите за Дяволското гърло (Триградското ждрело) е свързана и с митичния тракийски певец и музикант Орфей и неговата възлюбена Евридика. Орфей слязъл в подземното царство, за да умилостиви Хадес, богът на смъртта и да си върне Евридика. Хадес се съгласил, но поставил условие - Орфей да не се обръща назад, за да я види докато не излязат от подземното царство.  Орфей не успял да издържи и по пътя към изхода се обърнал.  Така той загубил завинаги Евридика. От тук идва и шеговитото наименование на пещерата от местните - пещерата на разводите. 



Интересен факт за пещерата Дяволското гърло е че през зимата в нея може да видите най-голямата колония на Балканския полуостров  на пещерния дългокрил прилеп, която достига до 2 000 екземпляра.  

Температурата в пещерата е около 8 С градуса, независимо от сезоните и климата навън, така че ако посещавате пещерата през лятото ние ви препоръчваме да си носите топли дрехи, за да се чувствате комфортно по време на обиколката в Дяволското гърло. 

На връщане не пропускайте, да хапнете балканска пъстърва в някое от крайпътните ресторанти. Заведенията предлагат и родопски ястия като клин, пататник и качамак.

В случай, че имате повече време задължително посетете и Дяволската екопътека край Борино.


Потопете се в магията на Родопите, няма да съжалявате!

TrafficNews.bg