Звуков терор, пронизителен рев на къртачи и шум от строителни машини тормози жителите на ЖР „Тракия”. За това сигнализира читателка на TrafficNews, която живее в карето на блокове 126,132 и 134, където в момента се строи нова детска градина.

Забавачката е предназначена за 8 групи и 200 деца и се изгражда върху поляна, чийто терен от десетилетия беше отреден за детска градина. Строителят на обекта е смолянската фирма „Артстрой”, която се съгласи да започне строежа, въпреки недостига на средства.

Оказва се, че фирмата строител, явно не е запозната с наредбите за шума на труда, понеже въпреки закона, работниците вдигат шум в часовете от 14:00 до 16:00, когато ремонтните дейности са изрично забранени. Стотици пловдивчани, живеещи на метри от терена, който се застроява са принудени да слушат силните звуци от строителни машини по всяко време на денонощието.

Наш екип направи проверка на място и нарушение бе установено. Видяното малко след 14:00 часа, потвърди версията на нашата читателка. Работниците извършваха ремонтни дейности, които нарушават спокойствието на хората и целият район кънтеше от звуци на различни машини.

Околните разказаха пред TrafficNews, че въпреки забраната, работниците къртят и вдигат силен шум в този часови диапазон.

„Ние живеем на първия етаж и шумът е ужасен. Никой не се съобразява с околните. Вият машини, къртачи, има багери, камиони, които също вдигат шум всеки ден. Нямаме миг спокойствие, а има майки с бебета и малки деца, които в този интервал от време обикновено си почиват, но заради резките звуци това е невъзможно”, разказа потърпевша.

В Законът за защита от шума в околната среда се забранява  излъчването на шум по време на строителство за времето от 14,00 до 16,00 ч. и от 23,00 до 8,00 ч. При необходимост от извършване на измерване на нивото на шума, контролът за спазване на правилата и нормите за изпълнение на строежите по отношение на шума, излъчван по време на строителство, се осъществява от упълномощени за целта общински служители, съвместно с представители на „Регионална здравна инспекция – Пловдив.“

Жителите в района имат намерение да подадат жалба в Регионалната здравна инспекция, за да бъде измерен шумът от машини и да се установи надхвърлят ли се допустимите децибели.

TrafficNews потърси позицията на фирмата изпълнител, но безуспешно. Чакаме отговор и от Община Пловдив.