Безводие по високите етажи в блоковете тормози вече години наред жители на ЖК „Тракия” в Пловдив. За това сигнализираха читатели на TrafficNews, които разказаха, че всеки ден гадаят дали ще имат късмета да имат вода или не.

Мъж, живеещ на осмия етаж в блок №30 сподели, че доста често той, съседите му и жителите в съседните блокове №27, 28 и 29, се сблъскват с безводието. Проблеми с водоподаването има както по високите етажи, така понякога и в по-долните, споделя той.

Репортер на TrafficNews отиде на място в района, за да провери ситуацията. Голяма част от хората разказаха, че вода по високите етажи липсва често, а като причина за това посочват, че блоковете са изключително стари и това е в основата на този казус. Жителите на по-долните етажи пък споделят, че при тях всичко е наред, но са чували оплакванията на съседите си.

Мъжът, който ни подаде сигнала разказа, че многократно е информирал ВиК за ситуацията, а от предприятието са го посъветвали да инсталира в дома си бустер помпа, чрез която да се подсили водното налягане.

„Въпреки, че послушах съвета на дружеството, промяна в налягането на водата и до ден днешен няма и все още нямам възможност да използвам водата по всяко време, както ми се полага, щом я заплащам”, твърди той. Негов съсед пък смята, че мъжът не трябва да търси отговорност от ВиК, а от етажната собственост, защото блоковете са много стари, а крановете не са сменяни от повече от 40 години.

Предадохме сигнала на главния инженер на ВиК-Пловдив Антон Гълъбов. Той заяви, че веднага е извършена проверка на мрежата, но авария там не е установена.

„От страна на ВиК няма промяна във водоснабдяването. Общият план показва, че не трябва да има някаква значителна промяна в налягането на водоподаването. Осмите етажи по принцип са вече на границата на нормалното водоснабдяване. Първо от гледна точка на това, че градът се разрасна много и водата, която преминава по същите водопроводи от преди 10 години е 25% повече", каза той.

Гълъбов допълни, че много малка част от тях са подменени, "може би около 5%", а консумацията става много по-голяма. Вътрешните и външните мрежи остаряват и намалява течението, съответно кранове и други системи имат по-малко пропусквателна способност.

„Винаги трябва да се гледа на два етапа. Първо това, за което отговаря ВиК и консуматорите на общия водомерен възел на блоковете. След това собствениците трябва да си отговарят за мрежите. Ние не можем да внесем дори и съществена промяна в налягането и го поддържаме в строго определени граници и ако има проблем той се разрешава за ден два. Но при по-дълги проблеми като този трябва да се търси причината във вътрешните мрежи", посочи той, като добави, че една тръба на 40 години няма как да е напълно безпроблемна, така че това е нормално.

"В случай, че гражданите имат съществен проблем нека се свързват с нас, но това е риска на високите етажи особено и лятно време, когато потреблението е в пъти по-голямо”, завърши Гълъбов.