Пиян пловдивчанин вилня в Джумая джамия в неделя вечер. Мъжът нахлул в храма, докато течало късна молитва около 10:00 часа вечерта. Той не се събул, а с викове нахълтал и започнал да ругае. Псувал хората, духовника и дори си позволил да напсува Аллах, сигнализираха читатели на TrafficNews.

„Ние, мюсюлманите, изповядваме религия, която е насочена към добротата. Не искаме конфликти, на никого не пречим. Този неморален жест осквернява нещо свято, нашият храм”, разказва свидетел на вандалщината. Мъжът е бил по време на молитвата. По думите му останалите молещи се не са реагирали остро спрямо мъжа. Нещо повече – младежи са го помолили учтиво да си тръгне, но получили само обиди и дори заплахи.

„В ръката си носеше бутилка алкохол, с нея замахваше. Според мен искаше да замери нашия духовник, но се усмири и си тръгна”, допълни очевидецът.

Медията ни се свърза с администрацията на Джумая джамия, откъдето потвърдиха за инцидентa.

„По време на Рамазан имаме допълнителни молитви в 10:00 часа вечерта. Храмът бе пълен и с мъже, и с жени. Пияният господин осъзна какво е направил, макар да бе повикан вече екип на охранителна фирма. Накрая се извини, но факт, че много от жените се уплашиха. Благодарим на Аллах, че не се стигна до по-сериозни разногласия”, заявиха от Джумая джамия.

От администрацията допълниха, че мъжът не е бил провокатор или действията му да са породени от религиозни убеждения.

„Момчето бе просто много пияно. Не сме подавали сигнали до полицията, нито жалби.  Негативно в ситуацията бе, че жените се изплашиха и в понеделник храмът бе празен. Затова всеки ден доброволци, млади момчета, ще дежурят в храма. Чака ни един светъл празник и се надяваме да не го помрачим с подобни инциденти”, допълниха от Джумая джамия.

Днес вече темата е табу в храма и спокойни мюсюлманите се завърнаха там. От администрацията отново подчертаха, че сигурността е на първо място и добавиха, че заради коронавируса са въведени строги мерки при посещение по време на молитвите.

На 12 април започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан.