Служителите на най-голямата и първостепенна пловдивска болница УМБАЛ "Свети Георги"  излязоха с отворено писмо, възмутени от серия непроверени, неверни, но публикувани в пловдивска медия текстове. Медиците, които са на първа линия в битката с епидемията, са възмутени от атаката на изданието срещу тях в момент, в който те работят под изключително напрежение.

TrafficNews публикува без редакция писмото на медиците, като призовава за отговорност всички, чиято задача е да информират обществото. Паниката е опасна в тази изключително сложна ситуация, а всички ние, заедно с лекарите сме от една и съща страна. От другата е само вирусът!

 

Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги” е изненадано, че медия като в. „Марица“ се опитва да атакува уважавани институци и личности, позовавайки се на непроверени публикации във Facebook, придружени от снимки с неясен и съмнителен произход, и с коментари, неподкрепени с факти. Това се случва в момент, в който служителите на най-голямата и първостепенна за региона болница, работят под изключително голямо напрежение и натоварване.

Поводът да потърсим правото си на отговор е публикация в печатното издание на вестник „Марица” от 31 март: „Гневни медсестри: чували с дупки ли ще ни пазят на фронтовата линия”, и в сайта на медията – www.marica.bg, от 30.03.2020 г. със заглавие: „СКАНДАЛНО! Медсестри в Пловдив: Чували с дупка ли ще ни пазят от заразата?“.

Като източник на журналистическата дописка е посочена Facebook публикация на „пловдивчанка“, впоследствие изтрита според медията, към която има снимка, показваща две жени, които върху облеклото си са добавили чували за биологични отпадъци.

Авторката на материала в социалната мрежа твърдяла, че лицата на снимката са медицински сестри от Клиника по инфекциозни болести. Тъй като в региона няма друга Инфекциозна клиника, освен клиниката в УМБАЛ „Свети Георги“, с материала се насажда мнението, че става въпрос за действителен случай със служителки на клиниката в университетската болница, които имат положителни проби за коронавирус. 

Подобно „облекло” никога не е използвано в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги” – нито сега, нито в други периоди. Снимката не показва лица, но и без тях е видно, че и медицинското облекло (не жълтите чували за отпадъци) не принадлежи на нито един служител на клиниката. В клиниката се работи със защитно облекло и средства за безопасност, които отговарят на изискванията за работа в среда с наличие на COVID-19.

Фейсбук дава свобода на хората да публикуват и дори да фабрикуват новини. В този случай наблюдаваме типичния пример на фалшива новина. Учудващо за нас е, че днес, медия с по-дълга история дори от тази на 141-годишната УМБАЛ „Свети Георги”, се е доверила на съмнителен източник и дори не е направила официално запитване до болницата, за да спести на читателите си стреса и притеснението.

Обикновените граждани няма как да проверят истинността на твърденията и у тях се натрапва мисълта, че мерките в борбата с коронавируса са меко казано недостатъчни. В тези тежки за всички времена не само държавните и общински институции трябва да носят отговорност за действията, но и т. нар. четвърта власт. 

 Не можем да останем безучастни и към незаслужените и непровокирани атаки срещу Областният управител на Пловдив г-жа Дани Каназирева, в които е замесена и УМБАЛ „Свети Георги“. Публикувани са въпроси от медицински форуми (без да се посочват форумите и личностите, които са задавали въпроси), базирани на твърдения, че повечето от заразените в Пловдив са медицинска лица. На пресконференцията в Областната администрация на 30 март, понеделник, бе ясно съобщено, че медицинските работници от УМБАЛ „Свети Георги” с положителни проби са 5 души, между които няма лекар. Става въпрос за една акушерка, две мед. сестри и две санитарки, с леки симптоми, като част от тях се лекуват в Инфекциозна клиника, а други – в домашна обстановка, под карантина.

 Не отговоря на истината и твърдението, че старшата акушерка на Родилно отделение в Клиника по акушерство и гинекология е контактувала със стотици пациенти. Проверка на РЗИ е установила, че акушерката се е самоизолирала още на 17 март и към момента включително е под домашна карантина. Резултатът от пробата й е съобщен на 27 март, т.е. нейните контакти са били ограничени. Невярно е и твърдението, че тя се е заразила в клиниката. След обявяване на нейната проба като положителна са взети всички мерки за безопасност по предписанията на РЗИ, вкл. са изследвани и всички нейни контактни лица. А от 27 до 29 март са изписвани родилки и новородени, но не защото са били в контакт със старшата акушерка, а за да се спазят здравните изисквания, в т.ч. за извършване на дезинфекция на Родилно отделение и родилна зала в Клиниката по акушерство и гинекология. Очаква се на 1 април отделението да отвори врати за прием на бъдещи майки.