След началото на учебната година натовареността на ранните линии на градска транспорт осезаемо се е увеличила. С нарастване на потока от ученици обаче все по-често се забелязват и такива, които с лека ръка отхвърлят мерките срещу COVID-19.

За поредната нередната ситуация сподели пловдивчанин, който заяви пред TrafficNews, че следният сценарий се повтаря всяка сутрин, а част учениците от автобус 99 явно няма да усвоят знанието, че маските са задължителни.

Изглежда обаче, че и забележка няма кой да отправи.

Припомняме, че вчера по време на заседание на Областния кризисен щаб в Пловдив бе обявено, че кривата на заболеваемостта се движи добре на фона на тази в страната. Щабът реши, че нужда от по-строги мерки няма, но има необходимост от затягане на контрола за изпълнението им. По този повод се очаква да бъде разгледано предложението на местния щаб да бъдат засилени и санкциите за нарушители.

По време на брифинга бе обявено още, че именно заболеваемостта сред младежите след началото на учебната година е претърпяла значително завишаване. Логично продължение на тази статистика е към учениците да бъде отправен апел да спазват мерките по-отговорно и така, както са наложени.

Остава въпросът – щом децата не носят маски в автобус пълен с непознати хора, можем ли да очакваме да го правят в класните стаи и коридорите, където обичайно се намират около близките си?

Трябва да се отбележи, че подобно пренебрежително отношение не е плод само на младежка небрежност. То е отражение на възпитателния пример, който възрастните дават към децата, показвайки същото нехайство към вируса и разпоредбите, уж наложени за всички.