"Това е служебно място, преместете се отзад в автобуса", с тези думи е посрещната пловдивчанка от кондуктора на автобус №44. Причината за "милия поздрав" е, че жената имала "неблагоразумието" да седне на единична седалка в предната част на автобуса, от страна на вратите. 

Всъщност окупирани в автобуса са всички три първи седалки и от двете страни на рейса - две зад шофьора, на които просто е невъзможно пътник да седне, тъй като върху тях има редица вещи - от цигари до маршрутни книги, и една единична, която не е била барикадирана с вещи. 

"Отговорих му, че няма да мръдна от мястото си и че е абсурдно да пази три седалки и да кара бременна жена да се мести в задната част на автобуса, където имаше няколко свободни места, обърнати в обратна посока на движението. Той на свой ред започна да реди как тогава съм му дължала още пари, освен таксата за билетчето", разказва възмутената пловдивчанка. 

Тя го попитала още защо и кой казва, че предните места в автобуса са "служебни", както и отбелязала, че дори предната врата на автобуса не се отваря от шофьора, а се използва само задната за вход и изход на пътниците.

"Стана му видимо неудобно от въпросите ми. Смънка, че вратата била развалена, а отговор за "служебните" места на получих", разказва жената. 

Още повече, че другите две места, точно зад шофьора, които явно също са броени за "служебни", тъй като са абсолютно неизползваеми от пътниците, са отбелязани с инвалиден стикер. 

"Използват и места, над които има поставен инвалиден стикер, за склад за личните си вещи", възмущава се пловдивчанката. 

Кондукторът обаче не спрял до там. Няма и две спирки по-късно той отново отишъл до жената и я попитал кога смята да напуска автобуса. 

"Не стига, че не отварят предната врата с оправдание, към което съм силно скептична, не стига, че ме гони от "служебното" му място и незаконно обсебва още две седалки, ами и получавам подобно отношение - на коя спирка съм щяла да слизам. Бях любезна да му дам сведения къде ще слизам, помолих той от своя страна да ми отговори защо му е необходима тази информация, вместо това се изнесе в другия край на автобуса и не получих никакво обяснение за абсурдната ситуация", посочи с горчивина жената. 

Тя поясни, че именно поради такова отношение и дерибействане в градския транспорт, той не е нормална алтернатива за превозване.

„Стремим се към екологичност. Във всички европейски страни се насърчава използването на градски линии, жп транспорт, метро, споделен транспорт, а при нас те гледат като враг, който окупира твоя изконна територия“, допълва тя.