Плъхове, големи  колкото котка, прескачат от тераса в тераса в блока на ужасите в Кючука. Въпреки заведените вече две дела в Районен съд, ситуацията в жилищната сграда става все по-зле. Боклуците от апартамента на първия етаж преливат, миризмата се стели неистово, а опасността от пожар става все по-голяма.

Припомняме, че Николина Стоянова внася в жилището си, намиращо се на първия етаж на жилищен блок, пълни торби с боклуци. Камарите са до тавана във всяка една от 4-те помещения на апартамента. От него се стеле неописуема миризма, пълзят хлебарки, мишки и всякакви гадини. На този тормоз са принудени години наред да живеят 21 семейства.

Плъхове полазиха апартаментите в блока на ужасите в Кючука! Сградата ще изгори, ако тръгне огънПоследните дни е страшно! Освен с агресия сме атакувани и със смрад на мърша, разказват живущите

Етажната собственост вече година и половина се бори с вехтошарката в Районен съд, а след всяко следващо заседание ситуацията не се променя, а дори става по-зле.

Наш репортер отново се срещна с жителите на улица „Димитър Талев” 51. Успя да разговаря, макар и за кратко, с Николина. Дъщеря й Кремена посрещна със среден пръст и псувня репортера ни.

Измина близо една година от първия материал на TrafficNews, в който ви показахме, как боклук, събиран в 100 квадрата апартамент от 20 години, трови живота на повече от 50 души.

Ситуацията е още по-критична от преди 12 месеца. В момента жителите на входа са изправени пред ново предизвикателство – опасността от наводняване. Повече от месец в избеното помещение тече силна струя вода.

„Повикахме майстори, които констатираха, че течът е от апартамента на Николина. Тя отказва да ни пусне, както и техниците. Сезирахме ВиК, но се оказа, че повредата не е в правомощията им. Те отговарят единствено за външната мрежа. Молби след молби, но не – Николина не ни чува. Мазето е подгизнало. Тече по стените и в избите на хората. Освен това тази вода ще бъде начислена на нас, живущите в блока”, разказа домоуправителят на входа – Венци Камбуров.

В момента етажната собственост води още едно дело срещу Николина Стоянова и дъщеря й Кремена.

„Искаме да се установи, дали двете жени са вменяеми и дали имат ментални заболявания. Така ще бъдат удостоверени от Центъра за психично здраве и ще бъдат настанени за лечение. Това ще е коз за нас по другото дело, което водим срещу Николина, за боклуците”, разказва Мария Дешева, съседка на семейство Стоянови.

В горещините хората са притеснени да заспят. Освен, че миризмата все по-осезаемо се носи из входа, опасността от пожар става още по-голяма.

„Живея на третия етаж. Ако възникне пожар как ще напуснем входа? Знаете, че асансьорите се спират. Имаме едно стълбище и то преминава покрай апартамента на Николина. Какъв план за евакуация може да спазваме? Аз съм мъж и не ми е приятно да гледам чисто гола жена, която да спи на стълбите – визирам дъщерята на Николина – Кремена. Момичето е зле и става още по-зле. Майка й не й дава лекарствата, буйства и се държи вулгарно. Уринира във входа, изхожда се на стълбите, а от скоро спи с различни мъже на пейката пред блока”, разказва Георги Дешев.

Едно от притесненията на семействата е именно действията на болното момиче. Всяка вечер Кремена пие алкохол. Възползвайки се от неадекватното й състояние, различни мъже се гаврили с нея сексуално.

„Една вечер пуших на терасата и чух викове. Мислих, че има скандал, но вглеждайки се видях Кремена и един непознат зад трафопоста. Опасяваме се, че накрая момичето ще забременее. То не е добре и не искам да мисля какво ще се случи с бебето и с нея. Майка й я е оставила на произвола на съдбата, надали знае какво се случва. Кремена не е къпана с месеци. Не са й сменяни бельото и дрехите. Няма обувки. Няма къде да спи, а е по пейките”, допълва Мария Дешева.

Само преди ден хора от съседния вход са били навестени от неканен четирикрак гост. Апартаментът, залепен до този на Николина, е бил посетен от плъх. Животното било с размерите на котка и се разхождало по външната част на парапета.

„Дойде от прозореца на Стоянови. Това вече е прекалено. Пръскахме срещу мишки и хлебарки в избите. Дадохме над 200 лева на фирма, която една седмици третираше подземията. Мишките и плъховете обаче са у Николина. Мъжът ми дори беше кръстил Гошо и Иван две мишки, които системно преминаваха от тераса в тераса и ни плашеха посред нощ. Аз не си отварям вече прозорците”, разказва собственичката на съседния до Стоянови апартамент.

Жената е потърпевша и от миризмите. Заради заразата тя се е принудила да загради терасата и да я остъкли. Прозорците – не се отварят и зиме и лете.

Наш репортер успя да разговаря с Николина Стоянова. На въпроса „защо събира вехтории”, тя отговори, че това са нейни неща.

„В апартамента няма боклуци. Това са важни и лични мои неща. Никой не ми е казал, че има теч. Да дойдат да го оправят. Аз до банята не съм ходила, за да видя дали нещо е спукано”, заяви Стоянова.

Никой обаче не може да достигне до санитарното помещение. Причината е, че всички стаи и коридора са заринати до тавана с боклуци – вестници, стари дрехи, кутии и дори хранителни продукти.

„Вечерно време виждаме, макар и малко, какво се случва в хола. Николина се катери по купчината с боклук и спи отгоре, почти до тавана. Крушките вече са опасно близо до всичко събрано. Ще стоим на пост, за да дебнем за инцидент. Ако се пръсне крушката или нагрее някой найлон или стара дреха ще пламнем и ще изгорим като факла”, добавя Георги Дешев.

Поредното дело на етажната собственост срещу Николина Стоянова ще се проведе на 31 август. Тогава ще се разбере и становището около вменяемостта на Стоянова и дъщеря й Кремена.

В застой е и първото дело, което се води вече повече от година и половина. Надеждата на пловдивчаните е то да е в тяхна полза.

„Искаме принудителното извеждане на майка и дъщеря. Готови сме и от наши средства да инвестираме, да се изчисти и дезинфекцира апартамента и да живеем спокойно. Нашите близки и приятели не искат да ни дойдат на гости. Не може да отпразнуваме с никой празниците ни”, допълва Мария.

Етажната собственост се оказва едни от най-щастливите от въвеждането на ковид мерките.

„Носенето на маски ни облекчи малко. Не усещаме миризмата. Ако има нещо по-страшно от COVID – 19, то е заразата от апартамента на Николина и Кремена. Бомба със закъснител, който цъка бавно към нулата”, завършва домоуправителят Камбуров.

TrafficNews ще продължи да следи темата. Предстои да разберем дали казусът ще се увенчае с хепи енд или тормозът от смрад, мишки, зараза и мръсотия ще трови живота на над 50 души от улица „Димитър Талев” 51.

Наводненото мазе: 

Николина Стоянова: 

Апартамента на Николина Стоянова: