Докато се мъчим да си отговорим - има ли спекула с цените на горивата и трябва ли да бъде премахнат акциза им, един моторист заподозря голяма петролна компания в опит да прецака потребителите.  

Притеснителната ситуацията се разиграва на бензиностанция на един от изходите на София. В свое видео, качено в YouTube, Мирослав Димов показва как OMV взима такса „Подръж пистолета“. И това той разбира съвсем случайно. Докато се чуди какво гориво да сипе в резервоара си, забелязва как машината отчита няколко стотинки потребление.

По всичко личи, че никакво гориво не е отишло в танка на мотора. Какво обаче се е случило, пита мотористът. Той решава да направи експеримент и задържа още време пистолета във въздуха, без да натиска бутона.

Резултатът успява да го изненада. След малко повече от минута той вече е навъртял нескромната сума от 70 ст., отишли, така да се каже, на вятъра.

След като разбира за нередността, той обявява на служителите за случилото се. При отправена забележка, че това „не е окей“, камерата на Миро запечатва едни блуждаещи и зачудени погледи. А вариантите са два - работниците не знаят какво може да е довело до тази повреда в пистолета, или пък се чудят какво да отговорят, тъй като са спипани в крачка.

Оказва се обаче, че вместо коректна реакция „продавач-потребител“, мотористът среща въпроса „Аз ли да ги плащам?“, отправен от касиерката.

Въпросителната ситуация идва на фона на чудовищно високи цени на горивата, регистрирани от десетилетия насам. Шоковото поскъпване накара много шофьори се чудят как да намалят потреблението си, докато други се бутат по опашка да зареждат бидони с гориво. Скандално би било, ако в момент като този една от най-оборотните вериги в България е измислила начин допълнително да „ожули“ кожите на българския потребител.

Като бекграунд на историята остава спора на управляващите ще облекчат ли достатъчно българина със свален акциз – 70 стотинки. Точно колкото минутка държане на пистолет.