Купища едрогабаритна смет затрупаха пространството около казаните до Овощарския институт в Пловдив. Граждани алармираха за мизерията, която се е заформила и задълбочава размерите си там с всеки изминал ден. 

Броя на „бобрите“, поставени до обръщалото на института в „Южен“, оказва се, е достатъчен за битовите отпадъци. Припомняме, че те са и единственият регламентиран отпадък, който трябва да се изхвърля в тях.  Често в този район обаче се случва точно обратното, а гледки като тази не са прецедент.

Този въпрос отнесе наш читател, който коментира, че сметоизвозването в периметъра се случва рядко. Казусът TrafficNews препрати до ОП “Чистота“, откъдето ни бе обяснено, че контейнерите за смесен битов отпадък тип "бобър" до Овощарския институт, както и в целия град, се обслужват всеки ден.

„Дори от приложените към сигнала снимки ясно личи, че съдовете за смет са празни. Тази сутрин с тежка техника са почистени и струпаните около "бобрите" разнородни отпадъци“, заявиха от предприятието.

Според организатора на общинското предприятие за район "Южен" в пространството до Овощарския институт често се образуват нерегламентирани сметища. Повечето отпадъци там се изхвърлят от жители на селища в Родопската яка, когато сутрин пристигат на работа в Пловдив – допълват оттам.

 Тези нерегламентирани сметища се почистват веднъж седмично - в четвъртък или петък, като се използва и челен товарач, изясняват от „Чистота“.

Излиза, че проблемът не е нито в организацията на почистване на града, нито в наличните контейнери. Той е социален.  TrafficNews неведнъж е посочвал подобни ситуации, в които нехайството на гражданите се превръща в изнесена вина към институциите. Това очевидно не спира да прави впечатление на пловдивчани, но не на всички.

Оставяме настрана, че пренебрежението на личния ангажимент на гражданите и реда, по който подобни отпадъци следва да бъдат изхвърляни, е престъпване разпоредбите на Общината и води до санкции към извършителя.

То води до гледки и усещания, които никой не харесва, но и никой не поправя. И така проблемът от общ се превръща в „ничий“.

Припомняме, че ако някой стане свидетел на нерегламентирано замърсяване на околната среда, може да сигнализира своевременно Общинско предприятие „Чистота“ или телефон 112.

Снимки на локацията по читателски сигнал: 

Снимка след намесата на "Чистота":