Скорпион бе хванат в крачка в лъскав бутик в центъра на Пловдив. „Тръгнал е на шопинг“, коментира шеговито мъжът, снимал страховитото насекомо и публикувал снимката във групата във Фейсбук „Забелязано в Пловдив“.

Находката му предизвика всеобщо изумление и веселие в нета. „Аз щях да събера границите“, призна чистосърдечно пловдивчанка поставила се на мястото на героя.

Друг намери повод за екологично философско предсказание: „Климатът се променя , скоро алигатори по Марица“. Трети посъветва съгражданите си да водят домашните си скорпиони на повод, тъй като се губели. 

Скорпионите се навъдиха на много места в града под тепетата. През последните години жилещите твари са се наплодили в обилни количества в града под тепетата.

Най-често членестоногите могат да се видят по скалите на тепетата – Трихълмието, Бунарджика и Сахат тепе, съобщава 24 часа. Те обитават и сградите в центъра.

Пловдивските скорпиони са напълно безопасни, обясняват ентомолозите. Най-много да ви ужилят, но по-слабо от пчелите. Те са от вида карпатски скорпион. Срещат се често и обитават сенчести и влажни райони. Крият се под камъни, дънери, изби и мазета.

Карпатският скорпион се храни с хлебарки и мокрици. По-скоро е полезен, защото унищожава гадините. Учените съветват хванатите скорпиони да бъдат пускани обратно в природата.