Сервитьорка в ресторант бе наказана с 2000 лева глоба по закона за „Закрила на детето” след инцидент в село Старо Железаре.  Тя продала алкохол на непълнолетно момиче, което е приключило вечерта в пловдивската токсикология.

Неприятната случка е станала преди година. Група деца са се събрали пред кръчмата. Момиче е решило да почерпи приятелите си, като от ресторанта закупила бири. За себе си обаче поискала една бутилка уиски. Сервитьорката я попитала дали алкохолът ще бъде консумиран в заведението, но детето заявило, че е за частен купон.

Служителката от кръчмата й продала един литър от спиртната напитка, както и няколко пластмасови чаши. С почерпката децата отишли в двора на детската градина, където си спретнали пиршество. Непълнолетното момиче смело си сипвала от уискито в чашата, която „обръщала” почти на екс. Приятелите й я предупредили, че ще й стане лошо, но тя замахнала с ръка и заявила, че „така е била свикнала”.

След като изпила повече от половината от бутилката с уиски, на тийнейджърката й прилошало, паднала на земята и приятелите й повикали баща й. Последният дошъл и прибрал дъщеря си. Тъй като тя продължила да не се чувства добре, родителите повикали линейка. Е екип на Бърза помощ момичето било отведено в болница, където била констатирана алкохолна интоксикация. След 24 часа в токсикологията, девойката била изписана.

Ядосан от абсурдната ситуация, бащата на тийнейджърката потърсил сметка на сервитьорката. Последната на няколко пъти отрекла да е продавала алкохол на децата, но в крайна сметка признала, като казала, че си вършела работата и не можела да отговаря какво правят чуждите деца.

Родителите подали жалба в прокуратурата и в полицията. Двата сигнала били обединени и прехвърлени по компетенцията на районното в Хисаря. От там съставили акт на сервитьорката, а в последствие било изготвено и наказателното постановление.

Непосредствено след връчване на санкцията, сервитьорката отнесла казуса до Районен съд, с искане наказанието да бъде отменено. Тя е оспорила правната квалификация на постановлението, компетентността на служителите на МВР и дори фактическата обстановка.

Пред съда са били разпитани част от децата, които са разказали именно, че служителката на ресторанта е продала алкохола. Това е казала пред магистратите и натровената тийнейджърка.

След няколко заседания по случая, Районен съд не е удовлетворил щенията на сервитьорката. Магистратите са потвърдили санкцията от 2000 лева, тъй като са налице множество доказателства за извършеното нарушение на „Закона за закрила на детето”.