Куриозен случай смая пловдивчани в центъра на Пловдив. Автомобил с бургаска регистрация седи вече седмици наред, паркиран в нарушения на закона пред Военния съд на ул. "Г.М. Димитров". Шофьорското стъкло е напълно облепено с десетки глоби, а заради рекордното количество фишове не е останала прозрачна част по него. Мастилото, с което са оформени санкциите, вече почти не личи. На места дъждът е отмил изцяло съдържанието на фишовете. 

По всяка вероятност глобите се налагат заради факта, че колата е паркирана от лявата страна на еднопосочна улица, на която паркирането попада в обхвата на "Синя зона", но само за дясната страна. 

Според живущи в района, автомобилът е изоставен преди седмици. Каква е обаче причината, може само да се гадае. В автомобила има разхвърляни дрехи, а задните седалки са смъкнати. 

Това, което учудва гражданите, е защо до момента колата не е репатрирана. Вероятно причината е, че е спряна в нарушение, но не в обхвата на дясната половина на улицата, попадаща в "Синя зона". 

Ако обаче автомобилът продължи да стои там и техническият му преглед изтече, Община Пловдив ще има право да го репатрира. За да може едно МПС да бъде премахнато от улицата, условието е да е излязло от употреба или да е изоставено и да се намира върху държавен или общински имот.

Община Пловдив прие миналата година промяна в Наредбата за отпадъците, която регламентира възможността за премахването на коли от общински имоти, ако са минали 3 месеца от изтичването на годишен технически преглед на МПС-то

Любопитният въпрос е дали униформените ще продължат да облепват автомобила с още и още глоби, както и кога собственикът ще разбере за натрупаните дългове

Припомняме, че преди месец ВАС обяви за нищожна част от Наредбата за организацията на движението и паркирането. Отменените членове са чл. 42, ал. 1-4, и чл. 43, ал. 4. Оспорените разпоредби на чл. 42 от Наредбата регламентират налагане на глоба с фиш за маловажни нарушения, установени при извършването им в отсъствието на водача.  С други думи - фишовете, които органите на реда лепят по стъклата на колите, са незаконни.  

Община Пловдив обаче продължава да налага санкции за неправилно паркиране, но във фишовете и наказателните постановления за основание се посочва Законът за движение по пътищата, а не Наредбата за обществения ред. 

ВАС обяви за незаконни фишовете, лепени по колите в ПловдивОбщината продължава да налага санкции, но вече по Закона за движение по пътищата