Над 400 парични превода на гърба на стотици измамени е взела само за около 4 месеца Елеонора Кирилова - една от жените, на които "печеливши" пращат пари по "Еконт" за транспортни разходи по получаване на обещаната им награда iPhone. Момичето обаче твърди, че е просто поредната измамена по трасето - била наета да прибира парите и да ги праща на схемаджия в Германия. 

"Видях обявата в сайт за работа. Безработна съм и съм студентка, трябваха ми допълнителни доходи. Обявата беше за изпращане на кодове за отстъпка. Човекът ми обясни, че става дума за сайт от типа на Amazon и хората си купуват кодове. Аз само взимах парите от "Еконт" и като се натрупа сума от около 200 лева ги изпращах по "Уестърн Юнион", разказа Елеонора пред репортер на TrafficNews

Младата дама е на 27 години и е от Дупница. Твърди, че изобщо не е имала представа, че е намесена в измамна схема и че хората изпращат пари за транспортни разходи, след като са били излъгани, че са спечелили награда iPhone. 

TrafficNews многократно алармира за схемата на онлайн измамата, реализирана през фейсбук страницата "Мачкай, за да те уважават". Множество фалшиви профили пишат на случайни хора, като им съобщават, че са спечелили лъскав телефон, а единственото, което трябва да направят "късметлиите" е да платят транспортните разходи от Англия до България. 

Нова развръзка имаше само преди няколко дни, когато се оказа, че за преводите, реализирани през куриерска служба "Еконт", е даван телефон на българин, който няма нищо общо със схемата. Транспортната фирма работи с регистрации именно на база телефонен номер. В редакцията ни обаче се обади човекът, чийто номер е използван, и веднага сигнализира за измамата. Оказва се, че той е купил номера от сайт за хубави номера преди около месец. Едва сега обаче е пуснал сим картата и е получил десетки смс-и за парични преводи към него. Преводите на стойност между 18 и 33 лева били към неговия номер, ала на името на Елеонора Кирилова и били предвидени за взимане от офис на "Еконт" в Дупница. 

Десетки българи пращат пари на нищо неподозиращ мъж по измамната схема "Мачкай, за да те уважават"Търсят ме за айфони, а аз не знам за какво става дума, обяснява абсурда мъжът

Само ден след като мъжът започва да търси отговори от куриерската служба му сигнализират, че жената била редовен клиент и се е облагодетелствала с над 10 хиляди лева за няколко месеца. Това обаче далеч не е цялата сума, източена от схемаджиите, тъй като регулярно през няколко месеца те са подбирали различни номера от списъци за продажба, тъй като телефоните са истински и са изключени. Имената на хората, на чието име се превеждат преводите, също се менят, а Елеонора е започнала да се занимава с дейността през август тази година. 

"Не съм си мислила, че правя нещо нередно. Пазя си всички бележки, с които съм превеждала парите в Германия. За мъжа, който ме нае да го върша знам само че се казва Васил. Чували сме се по телефона няколко пъти, през другото време само си пишем по "Вайбър". На мен ми даваше около 40 лева седмично за работата, другите пари ги пращах. Той ме убеждаваше, че става дума за съвсем нормален бизнес. Дори когато започнаха да ми звънят хора и да ме питат какво става, той ми казваше, че това са зложелатели от конкурентна фирма", твърди Елеонора пред TrafficNews

Мъжът, чийто номер е използван за измамите, е международен шофьор и към момента не е в България, но е категоричен, че при пристигането си веднага ще отиде в полицията и ще подаде жалба. В момента търси начин дори да направи това от чужбина. 

Елеонора пък се свързала с него ден след като започнали да я разследват и проплакала, нищо не разбирала и нямала вина. Телефонният номер бил продиктуван от мнимия Васил от Германия, като той твърдял, че е негов. 

От "Еконт" потвърдиха, че са започнали процедура по изясняване на обстоятелствата, както и че жената е получавала многократно преводи. Те обаче не са разследващ орган и за да има реален ефект и ограничаване на измамата, трябва полицията да бъде сезирана и да се образува досъдебно производство.  

Елеонора вече е разпитвана от полицията в Дупница, твърди младата дама. По думите ѝ полицаи са водили беседи с нея още през декември и от тогава тя не е взимала парите от "Еконт". Дали мъжът, използваш немски номер, е набирал мулета, които да взимат и да му трансферират парите, тепърва ще се изяснява. 

“Мачкай, за да те уважават“ - долни измамници точат пари, докато Еконт и прокуратурата спят! СНИМКИИзмамата с iPhone продължава

Младата жена, прибирала парите от куриерския офис, признава, че в добри дни е имало по 8-9 превода, възлизащи на над 200 лева. Доходоносният бизнес изхранва няколко фамилии вече над 3 години и засега нито полиция, нито прокуратура, нито куриерски фирми са предприели стъпка към това да парират дейността. 

Имената, телефонните номера, офисите на "Еконт" и дори населените места се менят, макар и да остават в благоевградския вилает. Единствено схемата остава непроменена и "Мачкай, за да те уважават" продължава да мами десетки. Поради наглед малките суми, с които се разделят гражданите, оплакванията са малко, а шмекерите правят хилядарки на гърба на сляпата вяра. 

Наш репортер се сдоби с номера на Васил от Германия, ала никой не вдигна телефона. 

Не се връзвайте! Шмекерът с айфони Виктор си смени ЕГН-то, пак атакува Фейсбук с измами СНИМКИ“Раздавачът“ на награди дебне наивници в социалните мрежи, но състарен с 14 години