Четири години няколко фамилии се издържат от измамната схема "Мачкай, за да те уважават". Необезпокоявани от прокуратурата, от "Еконт", с чието съдействие и безотчетност, се сдобиват с парите, измамниците лъжат стоици българи, че са спечелили iPhone и от тях се иска само да си заплатят транспортните разходи. 

TrafficNews разказа и предупреди за схемата, реализирана чрез едноименната страница във Фейсбук, редица пъти. Някои от изгорелите със суми сигнализираха куриерските фирми, както и полицията. Резултати обаче няма, а "онлайн бизнесът" процъфтява. Оказва се, че шарлатаните са толкова нагли, че дори използват чужди телефонни номера за получаване на средствата. За това сигнализира нищо неподозиращ мъж, чийто телефон се оказва обявения за изпращане на пари. 

“Мачкай, за да те уважават“ - долни измамници точат пари, докато Еконт и прокуратурата спят! СНИМКИИзмамата с iPhone продължава

"Събудих се тази сутрин, включих си телефона и бях залят със СМС-и от Еконт, в които пише, че са ми изпратени финансови преводи - да отида да си ги взема", споделя мъжът, който ще наричаме Иван, за да запазим неговата анонимност. 

Иван е международен шофьор и с месеци е в чужбина. И в момента не е в България. В началото на декември си купува номер от сайт за предоставяне на подобна услуга. Номерът е хубав, с няколко осмици - завършва на "88886". Активира го чрез стара голяма карта, отива да му я сменят, но заминава в чужбина и от тогава не е в България. Случайно пуска телефона с тази карта днес и какво да види... десетки СМС-и, че са му изпратени суми.

Между 18 и 30 лева са преводите, които измамниците приканват да им бъдат изпратени, за да се освободи телефонът от граница или пък да бъде доставен. Парите се пращат по "Еконт" на номера на Иван, но на името на Елеонора Георгиева Кирилова към офис на куриера в Дупница. 

"От сутринта насам непрекъснато ме търсят за айфони, а аз не знам за какво става дума", посочва Иван пред наш репортер. Мъжът веднага се е обадил в централата на "Еконт", за да предупреди  

Той веднага е сигнализирал на "Еконт" и в полицията. От куриерската фирма обещали да извършат проверка, но междувременно Иван разбрал, че Елеонора била изключително редовна клиентка. От полицията пък обяснили на мъжа, че от разстояние нищо не може да бъде направено - като си дойде в България, тогава. 

Междувременно мъжът прави собствено проучване и разбира, че мошениците от фейсбук страницата "Мачкай, за да те уважават", използват номера от сайта, от който той е закупил своя, тъй като са реални и изключени. 

"Ситуацията е абсурдна. Хора ми пращат пари на името на друг човек и очакват обяснение от мен, а аз тънех в неведение каква е тази схема изобщо. Нямам фейсбук и не се интересувам от подобни неща. Прочетох за измамата в TrafficNews", посочи Иван. 

Мъжът очаква "Еконт" да му върнат някакъв приемлив отговор и е категоричен, че прибирайки се в България веднага отива да подаде жалба. 

"Става думи за малки суми, които обаче регулярно и масово изпращани, дават на измамниците цяло състояние. Абсурдно е години наред подобна схема, за която сте писали, да не е прекъсната", счита Иван. 

Екипът на TrafficNews ще продължи да следи темата.