Жители в района на Спортното училище „Васил Левски“− Пловдив алармират за непрестанен проблем с отпадъците, които според тях изхвърлят преди всичко ученици. Те споделят пред TrafficNews, че около трафопоста между ул. „Акация“ и блока на бул. „Шести септември" 10 положението е отчайващо. 

Улиците в квартала ни се превръщат в сметище след всяко междучасие. На няколко места буквално за минути се натрупват всякакви отпадъци - чашки и бъркалки от кафе, фасове, бутилки, кенчета, опаковки от закуски, вафли“, споделя жител на квартала.

Той коментира, че са подавани многократни сигнали до ръководството на училището, но резултати − няма.


Боклуци в района на училището (Снимката е пратена от читател на TrafficNews)

Говорихме със служители от  ОП „Чистота“ − те идват да чистят често и са възмутени от количествата боклук и че никой не използва кошчетата и контейнерите. Не мисля, че работата на „Чистота“ е да ходи след всеки, при положение, че за това си има обозначени места“, споделят жители на района.

Освен всички останали усилия, хората от квартала често са принудени сами да разчистват периметъра, споделят те. Това обаче е само моментно решение, а следите от него изчезват след поредното междучасие. Точно срещу входа на училището има редица павилиони, които предлагат сандвичи и бързи закуски. Техни клиенти обаче не са само ученици.  Въпреки това според живеещите в района основна вина за боклуците имат именно възпитаниците на Спортното училище.  

Многократните ни гласни забележки към учениците изобщо нямат ефект, отсреща ни се смеят. Не мога да повярвам, че тези деца не са научени на нещо толкова елементарно, каквото е да си изхвърлят боклука където трябва. При това са спортисти, които би трябвало да спазват дисциплина. Сигурно има и отговорни сред тях, но това, което виждаме до нас, е плашещо“, възмутен е той.

В заключение той добавя, че се надява, от ръководството да обърнат нужното внимание на културата на учениците, които се обучават в Спортното училище.


Жилищни сгради се превръщат в кош за отпадъци (Снимката е пратена от читател на TrafficNews)

TrafficNews се свърза с училищното ръководство, откъдето коментираха, че такова нещо няма.

Директорът Ружка Генова отрече твърденията на жителите. Тя поясни, че  района на училището е чист, като добави, че всеки боклук, който не се намира вътре в ясните граници на училището, не е техен ангажимент и по тяхна вина.

Има хора от квартала, които решават, че отпадъците се изхвърлят от нашите ученици. Как са решили, че всички младежи в квартала са ученици на Спортно училище? Усещам недобронамерени действия, които винаги се засичат с нашите ПР кампании“, разказа Генова.

Тя добави още, че спазването на реда в териториите извън училищните влиза в правомощията на районния инспектор, до когото вече се била обръщала официално по темата. Директорът споделя, че е издала вътрешна Заповед за спазване на реда, чиято цел е справянето с естетическото възпитание на учениците и насърчаване отговорното отношение.

 


(Снимката е пратена от читател на TrafficNews)

Отпадъци, изхвърлени в зелените площи (Снимката е пратена от читател на TrafficNews)

(Снимката е пратена от читател на TrafficNews)