Вместо агнешко за празниците, страница във Фейсбук предлага кучешко месо. За това сигнализираха потресени читатели на TrafficNews, които са попаднали на страницата “Родопска овчарка” в мрежата. Отглеждането, използването и умъртвяването на кучета за производство на храна, както и внасяне и изнасяне на кучешко месо е незаконно. Именно поради тази причина предлагането на такъв тип услуга предизвика нашия интерес и веднага започнахме проверка по случая.

Първочанално администраторите й се представиха като собственици на малка семейна ферма за кучета, които се отглеждат и предлагат за консумация. След запитването ни за „поръчка” на месо, получихме бърз отговор от страницата. Създателите й поясниха, че записват поръчки за Великденско и Гергьовско чеверме от куче, като уточниха, че поради наближаването на празниците имат много поръчки, а цената на месото, което предлагат се доближава до тази на агнешкото.

Намерихме и няколко отзива от „поръчители” на месото в страницата, които гласят:

 

Разбира се, повечето хора осъждат действията на страницата и отправят ругатни и закани към създателите й.

В хода на проверката ни, получихме още няколко сигнала свързани със страницата. В крайна сметка създателите й признаха, че страницата е направена единствено и само с цел провокация, и хората, които стоят зад нея нямат никакво намерение да продават кучешко или каквото и да е животинско месо. Те се представиха като застъпници на правата на животните, които смятат, че убиването на каквото и да е било животно е безумно и споделиха, че не са първите активисти, които използват този подход.

Въпреки това, страницата до ден днешен предизвиква възмущение в потребителите, които вярват, че някой би могъл да извършва тази жестокост.

Вижте позицията и мотивите, които изразиха създателите на страницата пред TrafficNews:

Ние сме застъпници за правата на животните. На всички животни. Ние смятаме, че хората отсъждат арбитрарно, без валидна аргументация, кои видове животни да бъдат защитени oт насилие, обичани и привилегировани и кои могат да бъдат отглеждани в плен, с цел да бъдат експлоатирани и/или убити за човешка изгода. Идеята да поставим на мястото на жертвата любимците не е конкретно наша - има много активисти, които ползват този похват. Чрез общуването със своите любимци хората проумяват факта, че животните са индивиди, а не бездушни торби месо.

Всяко от тях има емоции, съзнание, намерения, желание за живот и макар и различна - все някаква степен на интелигентност, не само кучетата. Това има в тарелките с месо по щандовете на магазините - парчета от телата на съзнателни, чувстващи индивиди. Когато един емпатичен човек види Индивида, а не "торба месо" изпечен за храна - това предизвиква у него вълна от бурни емоции на неодобрение. Същото неодобрение, което бушува в нас винаги, когато видим каквото и да е животно, убито без нужда. След това е по-лесно да накараме този човек да идентифицира кучето с другите животни.

Решихме, че идеята за подобна провокация ще има ефект в България - тук има много хора с големи сърца, които са загрижени за бездомните животни, хранят ги, прибират ги, обичат ги - те са основния "таргет" на страницата. Ние знаем, че те имат сърца и за другите животни, само трябва да ги отворят и за тях! Ние търсим ключа към това. Конкретната (и единствена за сега) публикация, както се вижда в страницата, таргетира пролетните празници и традицията да се яде агнешко на тези празници.

Тази традиция е нищо повече от едно масово варварско жертвоприношение, даже не е християнска. Една ненужна касапница, в която жертвите са малки бебета животни.

Ние получихме много съобщения. Повечето бяха изключително гневни. Много от разгневените хора обаче бързо разбраха, че не сме касапи - това бяха по-търпеливите, които не ни блокират веднага щом ни обидят. Имаше и много хора, които ни писаха уж с желание да си купят месо от куче - това бяха хора, които имат по-скептичен подход и искаха да ни направят проверка, дали наистина продаваме такава ужасия, преди да ни залеят с гневни обиди.

За щастие имахме и много разговори с хора, които проумяха аналогията и успяхме да "отключим" у тях емпатията към всички животни. Те осмислиха начинанието, за което им благодарим! Но ние сме убедени, че има и много, които мълчаливо са били повлияни - ние вероятно няма да разберем кои са. Но силно вярваме, че ще правят по-етични избори в живота си от тук нататък.

Вярваме, че биха си задали правилните въпроси:1. След като яденето на животни, не е необходимост, а избор, защо избирам да съм жесток? 2. Ако промяната е трудна, то ако бъда на мястото на моята жертва, нима ще ми бъде по-добре? Къде предпочитам да бъда... Разумен човек, опитващ да бъде по-добър или животно, на път за кланицата? 3. След като не бих убил собственоръчно, защо плащам на някой да го прави, вместо мен?

 

Така, че кучешко за Великден няма да има. Колкото до агнешкото- силно се съмняваме, че тази инициатива ще откаже любителите на чеверметата.