Превърна ли се протестът за неутралитет на България в политическа пропаганда на „Възраждане“? Днес в края на работния ден десетки граждани се събраха в сърцето на Пловдив, за да заявят несъгласието си с предоставяне на военна техника до Украйна.

Протестиращите призоваха за провеждането на национален референдум, чрез който народът сам да реши трябва ли наши оръжия да бъдат изпращани до воюващи народи.

Измежду призоваващите да се защитава националният ни интерес обаче прозираше нещо друго. Нещо нередно. Докато инициаторите на тъй наречения „общобългарски поход за мир и неутралитет“ увещаваха, че това е протест на български граждани – се развяха знамена на политическа партия.

Близо до трибагреници изпъкваха белите знамена на „Възраждане“, които , впоследствие разбираме от протестиращи хора – са били поканени на протеста! Дори и това да не беше станало ясно от преобладаващите отличителни знаци на проруската партия, съмнението се потвърди от изявление на скандална Елена Гунчева- член на формацията.

Откриваме, че едно от най-големите знамена на „Възраждане“ вее видимо млад българин. На въпрос защо го прави, предвид заявката протестът да не бъде политически, той се представи като привърженик на идеите на партията:

„Българското правителство трябва да обяви неутралитет. Не трябва да се пращат оръжия, единствената роля на правителството трябва да е дипломатическа. Да си приберем българите от Украйна и това. Ние не сме втора Украйна“, категоричен бе Михаил Михов. 

Запитан дали подкрепя едно от основните искания на протеста да бъде проведен референдум за пращане на оръжия, той заяви – „Не съм чул такова нещо“.

„Трябва да има референдум за нашето участие в Евросъюза. Ако народът реши да напускаме - да напускаме. Нищо хубаво не съм видял от членството ни“, заяви гражданинът, чиято видима възраст предполага да е прекарал съзнателния си живот след 2007 година.

Подозрителният граждански протест бе подкрепен и от хора, сравняващи Володимир Зеленски с нацист. Те бяха изпънали транспаранти  с послание - „Нито военна, нито хуманитарна помощ за Украйна. Нациста Зеленски да обяви неутралитет“.

Срещаме и такива, които настояват да няма износ на оръжия, но със следното послание „НЕ на български оръжия срещу РУСИЯ“.

Докато развява знаме с революционен девиз „Свобода или смърт“, Георги Димитров, друг участник в протеста, заявява пред TrafficNews:

„И двата народа са братски – и украинския, и руския. Не трябва да влизаме с оръжия там. На този етап не сме застрашени от война, но както са тръгнали нашите продажни политици, нищо чудно да дойде и това време. Украинците както са ги подвели. Както си живееха нормално хората се намесиха политиците и избухна гражданска война един вид. Ако се оставим и нас да ни манипулират – нищо чудно да стигнем до това положение“. Той настоя властта да се допита до народа.

В заключение следва да кажем само, че на фона на малко дете, рецитиращо „На прощаване“ - политизирането на един протест, който е организиран с претекст да настоява за мир, е изключително грозна и апропо много недостойна постъпка!