Приложението TikTok започна да работи през 2016 г. и почти веднага стана изключително популярно. 

В момента се използва от 689 милиона души по целия свят. Потребителите публикуват кратки видеоклипове с различни концепции и често срещат предизвикателства.

Смята се, че TikTok има приблизително 80 милиона активни потребители месечно в Съединените щати. Представен е голям брой млади хора: 60 ​​процента от тях са на възраст между 16 и 24 години, а 26 процента са на възраст между 25 и 44 години. Това са официални данни и цели 80 процента от потребителите са на възраст между 16 и 34 години.

Предизвикателствата на тази платформа представляват най-голяма опасност, тъй като последиците могат да бъдат фатални.

Blackout Challenge

Това предизвикателство убеждава участниците да се задушат, докато загубят съзнание. Медицински специалисти предупреждават, че тази тенденция може да доведе до припадък, увреждане на мозъка, гърчове и дори смърт.

Десетгодишно момиче в Италия почина след приемането на предизвикателството. Тя завърза колан на врата си и по този начин неволно се самоуби. Тя беше откарана по спешност в болница в Палермо, но за съжаление беше твърде късно.

Skull Breaker Challenge

Трима души стоят един до друг и всички те трябва да скочат едновременно. За съжаление на този, който стои в средата, другите двама се разбират предварително да го изритат, за да го извадят от равновесие и да го принудят да падне. Това води до наранявания на главата, гръбначния стълб и ставите.

Една от жертвите на това безсмислено предизвикателство е шестнадесетгодишно момиче от Бразилия - Емануела Медейрос.

Bright Eye Challenge

Предизвикателството е потребителят да вземе чанта и да я напълни с дезинфектант за ръце, белина и крем за бръснене. След това сместа трябва да се нанесе върху едното око и да се задържи на място поне една минута. „Целта“ е да се промените цвета на окото.

Filing Teeth Challenge

Много трикове за красота, като например нови начини за боядисване на косата, са популярни в TikTok. Това предизвикателство обаче притеснява много зъболекари - хората пилят неравномерните си зъби с пила за нокти. По този начин емайловият слой, който предпазва зъбите, може да бъде разрушен и може да доведе до изключителна чувствителност или в крайна сметка до загубата им.