Нито един младеж не е глобен за среднощния купон в парк Розариума, който остави страхотна мизерия на детските съоръжения. От кадрите, които ни изпрати наш читател, се вижда как, докато върви веселбата на зрелостниците, край тях стои патрулна кола с пуснати буркани. Очевидно обаче това не смущава младежите и те продължават да се забавляват.

От пресцентъра на полицията заявиха пред TrafficNews, че те са получили сигнал за мероприятието, като са изпратили две патрулни коли. Полицаите са „следели” ситуацията и съблюдавали за противообществени прояви. Униформените направили проверка на част от забавляващите, като им направили и забележка. От пресцентъра на полицията заявиха, че патрулните коли са отишли на място, а около 03:00 след полунощ  бъдещите абитуриенти са се разотишли.  Това малко след пристигането на патрулните коли.  Един от купонджиите е бил задържан. 18-годишният младеж е арестуван, тъй като седнал зад волана под въздействието на алкохол -  1,37 промила.

Брутална мизерия! Абитуриенти превърнаха пловдивски парк в сметище след бурен купонАбитуриенти 2021 си спретнаха дискотека на открито в парк Розариума

Други  наказания, санкции или предписания обаче не са направени. Оставяйки настрана мизерията, която младежите са направили след събирането си, целият купон видно нарушава, както Закона за защита от шум в околната среда, така и Наредбата на Община Пловдив за осигуряване на обществения ред.

Според чл. 16 ал.2  от новия закон за шума се забранява  озвучаването от физически лица или от обекти по ал. 1 и на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето от 14,00 до 16,00 ч. и от 23,00 до 8,00 ч. За нарушения на този закон физическите лица се наказват с глоба от 500 до 1000 лв.

Според член 9 ал.7 от Наредбата за осигуряването на обществения ред се забранява  употребата на алкохолни напитки и други упойващи вещества по улиците, площадите, парковете, зелените площи и други обществени места. Глобата за физически лица за нарушението на тази наредба е от 100 до 3000 лева.

Колизия има в часовете, които от полицията съобщи, че на място са отишли патрулни коли. От пресцентъра заявиха, че там са отшили патрулни коли преди 3:00 часа след полунощ.  Едно от видеата, на което се вижда патрулната кола, обаче е заснето около 1:00 часа след полунощ.  С други думи полицията е била на място повече от два часа и е „съблюдавала” младежите, които видно обаче са нарушавали обществения ред.  Така по-скоро полицията е влязла в ролята на охрана на „частното парти”, което обаче нарушава редица закони и наредби.

Припомняме, че миналата година след подобни купони освен боклуците, голяма част от детските съоръжения бяха потрошени от младежите.  Ремонтите на всички тях се плащат от джобовете на пловдивчани, както и заплатите на самите униформени, които трябва да следят за сигурността на гражданите и общинското имущество, а не на последно място – за справедливото прилагане на закона.