Пловдивска лаборатория стресира напълно здрава пловдивчанка с резултати на болен от диабет. За абсурдната ситуация сигнализира до TrafficNews потърпевшата Десислава Господинова. Жената разказа, че е изпаднала в шок, след като е разбрала нивото на показателите си, след пуснати изследвания за диабет преди няколко седмици.

На 11 януари тя е посетила лаборатория "Синево" в Тракия, за да пусне изследвания, препоръчани й след посещение при дерматолог. Кръвните изследвания е трябвало да установят нивото на кръвната захар чрез изследване на гликиран хемоглобин, който показва среднодневните нива на кръвната захар за последните 3 месеца. 

„Няколко часа по-късно, виждайки показателите ми, изпаднах в ужас, тъй като резултатът беше с потресаващи стойности- 8.24, които отговарят за болен от диабет тип 2 човек”, разказа Господинова.

Тя сподели, че се е почувствала повече от зле, тъй като след излизането на резултатите е посетила лекар, който поглеждайки към изследването, е бил категоричен, че дамата е с диабет. На другата сутрин жената е пуснала други изследвания в същата лаборатория.

„Резултатите от другото изследване бяха в пълно противоречие с първите, тъй като бяха на човек с хипоглекимия”, добави тя.

Обърканата жена започва да търси мнения на лекари, които да й предназначат и необходимото лечение, а докато това се случва тя живее в изключителен стрес в продължение на дни.  

„Не бях спала, плаках, дори не ходих на работа от притеснение. Ако се бях подложила на лечение още след излизането на фрапиращия резултат, а не бях изчакала, вече можеше и да не съм сред живите, тъй като щях да приемам лекарства за диабетици тип 2, докато същевременно съм с перфектни нива на кръвната захар, но без да предполагам”, допълни Господинова.

На 23 януари дъщеря й също си пуска хормонални изследвания в същата лаборатория, като резултатът е излязъл много под нормата, което е било невъзможно, съдейки спрямо останалите й показатели от изследването.

„Дъщеря ми веднага се свърза с лабораторията, като след 30 минути й поправиха резултатите, за което също бях потресена как така за толкова кратко време дават два коренно различни резултата”, каза тя.

На 24 януари жената отново е имала час при лекар, с който да се консултира относно резултатите от изследването на кръвната й захар, но е решила преди това да си пусне отново същото изследване за всеки случай в същата лаборатория.

„След като ми взеха кръв, отидох при лекаря, като той по първите лабораторни изследвания констатира диабет и каза, че се нуждая от лечение. Споменах му, че съм пуснала отново изследвания, но още няма резултати. Той ме посъветва да изчакаме резултатите от второто изследване и тогава да ми назначи лечение. И слава богу, че изчакахме”, разказва жената.

Няколко часа след това резултатите са били готови. Тогава Господинова вижда, че новите изследвания показват коренно различен резултат от първоначалния, а именно 4,75.

„Веднага реших да проверя какво се случва и отидох в лабораторията. Оказва се, че в деня на взимане на първата проба апаратът е бил развален и не е известно как лаборантите са измислили този повишен резултат от 8,24. От там ми казаха, че два дни по-късно е повторено изследването ми, което тогава е излязло в норма, но никой не ме е уведомил. Защо никой не ме потърсил да ми каже, че първият ми резултат е грешен и нямам диабет тип 2?”, пита тя.

Дамата сподели, че е редовен клиент на лаборатория и до този момент е правила всички видове изследвания там. Твърди, че разполагат с нейните данни и е трябвало още тогава някой да се свърже с нея и да и каже, че резултатите са грешни, за да не живее две седмици в кошмар.

„Стресът, нервите, безсънието и всички психични, физически и финансови травми, които лабораторията ми нанесе ми докараха нервен срив. Фактът, че аз се подложих на медикаментозно лечение, което можеше да доведе до сериозно и животозастрашаващо състояние за живота ми ще бъде отнесен към моите адвокати в съда”, разказа още жената.

След като жената е отишла да види какво се случва в лабораторията, разбрала всъщност, че резултатите са грешни.

„Когато пристигнах в лабораторията видях, че там бяха подготвени за „моя казус”, тъй като веднага повикаха лекаря, който обработва резултатите. Тогава започнаха и оправданията. Машината била развалена и не засмукала правилно, имало нова лаборантка и т.н. Най-абсурдното е, че те са разбрали, че резултатите са ми грешни, но никой не ме е уведомил”, сподели Господинова. След случката, жената е получила извинение от лекаря, който бил в лабораторията – др. Павлов, като й е предложил безплатно изследване заради причиненото неудобство.

Десислава Господинова сподели пред наш репортер, че иска да предпази хората, които се доверяват на резултатите в лабораториите, които не винаги са верни, както и в този случай. Също така е категорична, че ще си търси правата по законен път.

„Нека  хората не разчитат само на едно изследване. Нека си пуснат и в друга лаборатория, за да не прибързат със заключенията и да преминават през същия ад, през който преминах и аз”, коментира още тя, след като на 25 януари си прави същото изследване в друга лаборатория в Пловдив, показващо перфектни резултати.

TrafficNews потърси становище по казуса от въпросната лаборатория, но такова ни бе отказано, тъй като към този момент вървяла проверка по случая.

Прикачваме и предоставените ни от Десислава Господинова снимки от кореспонденцията й с оператор от контактния център на лабораторията, както и резултатите от направените й изследвания.

Резултати от изследване на 11.01.2023:

 

Резултати от изследване на 24.01.2023:

 

Писмо до централата на лабораторията, в който Десислава Господинова описва подробно случая:

 

Полученият отговор:

 

Очаквайте подробности!