Mизерия и боклуци по пейките и алеите затрупват най-големия парк в Кършияка парк „Рибница”. За това сигнализираха читатели на TrafficNews, които живеят в района и ежедневно посещават мястото за отдих.

„Липсва контрол в лицето на общинската и районна администрация. Няма представители на Общинска охрана и всеки прави каквото си иска. Личи си, че отдавна не е чистено, понеже семки, обелки, салфетки, фасове и дори бирени бутилки се търкалят навсякъде и около съоръженията за игра. Мнозина не се съобразяват с моралните и законови норми и замърсяват без срам мястото за отдих”, разказа нашият читател.

Според него най-редовно се чоплят семки около пейките, а отпадъка се изхвърля по земята. Подобни действия извършват и пушачите - фасовете се оказват повече от поникналата трева, като доскоро буйните треви са „замаскирали” неприятната гледка.

„Алеите също са белязани от времето. Асфалтът е нацепен и пропаднал, образувани са неравности и дупки. Бебета в колички са като на същински офроуд шампионат, разхождайки се в парка”, това според наши читатели не е всичко.

В началото на градината има поставена химическа тоалетна, но поради факта, че не се обслужва и състоянието й е покъртително, хората се въздържат от това да се облекчат. В същото време в парка има изградено специално съоръжение за тази цел. Тоалетните обаче от години са запуснати и са се превърнали в депо за смет. Помещенията са изцяло изпълнени от боклуци.

"Миризмата от тоалетната е неописуема, а само на няколко метра от нея играят децата ни. Паркът е изоставен от всеки. Явно погледите на властимащите са съсредоточени в Центъра, в Цар Симеоновата градина. Липсва контрол, липсва заинтересованост. Вечер вандали трошат пейките и катерушките, всеки ден попадаме на нови графити по съоръженията и пейките. Да не говорим, че тийнейджъри пушат и се „натискат” на самите детски площадки и малките ни деца стават свидетели на това. До кога крайните квартали ще бъдат изолирани? Трябваше ли да се оплачем на медиите, за да обработят тревните площи срещу кърлежи?", възмущава се пловдивчанка.

Дамата твърди, че е проследила близо седмица състоянието на пространството около една и съща пейка. С всеки изминал ден фасовете и семките са ставали все повече, както и опаковките от вафли и снаксове. В парка се намират и две кучешки площадки, които са с разбити огради и врати. Тревите не са махнати, не е почистено и няма кошчета, допълни тя.

Предадохме сигнала към ОП „Градини и паркове” и ОП „Чистота”. От там отговориха, че предоставените снимки не отговарят на истината и твърдят, че парк „Рибница” се почиства всяка сутрин, включително и в събота.

Обмисля се вариант да се осигури и дежурство в неделя. Това е един от най-поддържаните паркове и това не е типичната гледка, твърдят от общинското предприятие.

За старата тоалетна в парка от дружеството заявиха, че тя не функционира от края на миналия век. Директорът на ОП „Чистота” Димитър Георгиев заяви, че ще бъде почистена, затворена и изолирана, така че да не се превръща в сметище.

Относно химичната тоалетна допълниха, че тя е само за служители и се заключва.