Знаете ли как лекуват в УМБАЛ „Пловдив“ - Вътрешно отделение с дейност „Пулмология”? В разгара на COVID-19 тези отделения получиха най-много подкрепа и привидно са под лупа, а вътре се гаврят с пациентите. За това сигнализира TrafficNews 59-гоишният пловдивчанин Пламен Ангелов, който от три години страда от ХОББ. Мъжът разказа за недопустимо отношение от страна на лекари, сестри и санитари в бившата Окръжна болница. Показа синини по тялото си, твърдейки, че те са му причинени в лечебното заведение. И е категоричен, че по време на престоя му там състоянието му се е влошило.  

На 14 март Ангелов е приет в болницата с диагноза Декомпенсирана дихателна недостатъчност. ХОББ възп. Тласък. Състоянието му е тежко  - има задух, кашлица, втрисане, болки в гърлото, хрема. Въпреки това санитарките отказали да качат багажа до стаята, в която е настанен. Поради строгите мерки заради пандемията от коронавирус и контролно-пропускателния режим в болницата близките му също не били допуснати, за да му помогнат. Мъжът твърди, че от семейството му е поискана сумата от 10 лева, за да му бъде качен багажът до стаята. И в безизходицата си, те са я платили.

„По време на престоя ми там се държаха отвратително с мен - лекари, сестри и санитари. Лекуващият ми лекар д-р Вълов ми заяви: „Толкова ти е капацитетът на живот, нищо повече не мога да направя! “. Тоест оттук нататък Бог да ми е на помощ! Санитарките ме обиждаха. Когато помолих да ми измият купата за храна, понеже не можех сам, отговорът им беше: „Стани си я измий сам бе, мършо!“, разказва Пламен Ангелов. И показва синини по тялото си, които, по думите му, са вследствие на грижите на сестрите.

Първото му изписване от болницата е на 20 март. Тогава д-р Вълканова го уверява, че е добре. В епикризата вписва: „Подобрено общо състояние и белодробен статус, стабилна хемодинамика. Стабилно общо състояние. Липсва медицински риск от приключване на болничното лечение по основната диагноза. Изход от заболяването: С клинично подобрение”.

Трябва да дойде за контролен преглед на 30 март и вторичен – на 9 април. На 22 март обаче е приет по спешност с диагноза „Хронично рецидивиращ микроемболизъм .

„Два дни след изписването ми от болницата с уверението, че съм добре и няма проблем да се върна у дома, отново се върнах в същата болницата, при същия лекар д-р Вълов. На 02 април ми беше взета проба за PCR тест за COVID-19, която беше отрицателна. Дотук с коментара , че на хора със изявена симптоматика се взима веднага проба!

Изписаха ме на 06 април. Изписващият лекар отново е д-р Вълканова. Отново вписва в епикризата: „Подобрено общо състояние и белодробен статус, стабилна хемодинамика. Стабилно общо състояние. Липсва медицински риск от приключване на болничното лечение по основната диагноза.Изход от заболяването: С клинично подобрение”, разказва мъжът.

Този път контролните прегледи са съответно на 16 и 27 април. Уви, на 7 април е приет по спешност в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Пловдив с диагноза: Брохиектазна болест. В епикризата пише: „ Касае се за пациент, който постъпва във влошено общо състояние с изразен бронхо-пулмонален синдром на фона на обострена бронхиектатична болест и подлежаща много тежка степен на ХОББ”.

„Не бих се върнал отново в УМБАЛ „Пловдив“, там се държат с теб като парче месо. Никакво човешко отношение в отделението. Гледат си работата през пръсти. Крайно съм възмутен. Да не говорим, че влошиха състоянието ми многократно. Възмутен съм, че бях оставен на милостта на Бог, когато имаме лекари, които би трябвало да се грижат за нас”, казва мъжът.

TrafficNews потърси за коментар лечебното заведение. „С безкрайно учудване, обида и горчивина отговарям на този сигнал. По време на престоя си във Вътрешно отделение с дейност „Пулмология” пациентът Пламен Ангелов многократно изразяваше благодарността си от грижите и вниманието на персонала. Неколкократно изразяваше и недоволството си от качеството на обслужване при престоя си в други лечебни заведения в града. Единственият проблем, който служителите в отделението са имали с този пациент, е, че той не спря да пуши през цялото време на дългия престой, включително в болничната стая по време на кислородолечение, и въпреки многократните опити на лекари и сестри да му обяснят, че това драстично влошава състоянието на хроничното му прогресиращо заболяване. Съдействие не получихме и от близките му, които редовно го снабдяваха с цигари”, заяви д-р Илияна Вълканова, началник Отделение по вътрешни болести към УМБАЛ „Пловдив”.

Тя обясни, че напълно разбира недоволството на мъжа, че не може да бъде излекуван. „За съжаление заболяването му не подлежи на излекуване и с течение на времето функционалният му капацитет ще продължи да пада, за което той е предупреден и му е препоръчано домашно кислородолечение. Не съм сигурна, че той го провежда, защото трябва да си го осигури сам. Дни преди дехоспитализацията си Пламен през сълзи сподели пред персонала и пациентите в стаята, че съпругата му не желае той да се прибира в дома им, защото се опасявала да не я зарази предвид епидемиологичната обстановка в страната. Обяснено му беше, че пробата му за COVID-19 е отрицателна и последващият възстановителен период в домашна обстановка не представлява опасност за него и близките му. Това, че от пациента са искани каквито и да било нерегламентирани плащания за услуги, предоставени му в отделението и ЛЗ, не отговаря на истината и се обмислят евентуални законови стъпки от наша страна за уронения престиж и неверни твърдения. Не се изненадвам от синините по кожата, тъй като на пациента е провеждано антикоагулантно лечение и след почти едномесечно болнично лечение и направени множество венозни манипулации, не е необичайно да се получават такива кожни хематоми, които не са риск за здравето на пациента и нямат отношение към нивото на компетентност на специалистите в отделението, както и към човешкото им отношение”, допълва д-р Вълканова.