Мъж сравни новоизградена велоалея в Пловдив с писта по кърлинг. Според него новоремонтираният пешеходен участък на бул. „Свобода” е неподходящ за велосипедистите. Мъжът сигнализира до TrafficNews, че настилката е изключително хлъзгава и опасна, дори и в сухо време.

Той твърди, че е крайно неподходящо да се полага такъв тип настилка, която не осигурява никакво сцепление с гумите на велосипедистите. По думите му велоалеите, които първоначално бяха изградени през 2019 година, са били с в пъти по-добър асфалт.

„По асфалта може да се види дори и суркането на гумите от велосипедистите. Не ми се мисли при първия дъжд или заледяване колко поражения може да има по нас. Дали пострадалите велосипедисти в Пловдив ще ползват отстъпка в някоя от болниците, когато паднат и се наранят заради настилката на велоалеята”, пише нашият читател.

Кметът на район „Централен” Георги Стаменов заяви, че новоизградените велоалеи са от бетон със специално покритие. Велоалеите, които са били изградени през 2019 година са били от фибропресовани плочки. Технологията на новите велоалеи е разпространена в цяла Америка, както и в Англия, и е специално предназначена за такива зони.

Стаменов заяви, че дори и в ЖР „Тракия” велоалеите масово са изградени от тази технология, но там оплаквания няма, като добави, че голяма част от майките с колички предпочитат именно такава настилка, защото количките вървят гладко.